Klara bakar

Direktlänk till inlägg 20 september 2012

Äppelkaka från Saltå Kvarn

Av Klara - 20 september 2012 16:34

Nu startar äppelsäsongen så smått, och det går ju att uttnyttja på så många sätt. Det finns inget bättre än att använda det årstiden bjuder på. Dessutom har jag tur att mina föräldrar har fyra äppelträd hemma på sin tomt som behöver plockas av då och då. Jag anmäler mig alltid frivillig!

 

Första äppelbaket för säsongen blev en äppelkaka från Saltå kvarn, receptet kommer från deras fina kokbok Året runt med Saltå Kvarn. Jag använder dessutom deras mjöl flitigt sen lång tid tillbaka, och jag kan varmt rekomendera ett besök till deras kvarn med gårdsbutik i Järna.

 

Kakan jag bakade skall egentligen ha pinjenötter på sig som en liten slutlig touch, men som vanligt är det alltid något jag saknar hemma när jag vill spontanprova ett recept!

 

 

Gräddad kaka

 


125 g smör

1,5 dl råsocker

2 ägg

2 tsk stött kardemumma

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 msk naturell yougurt

 

Fyllning

3 äpplen, gärna syrliga

3 msk råsocker

1 msk kanel

2 msk pinjenötter

 

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en form, gärna med löstagbar kant. Vispa ihop smör och socker. Vispa ner äggen, ett i taget och tillsät sedan kardemumma. Blanda mjöl och bakpulver i en separat bunke och rör sedan ner detta i smeten. Rör ner yougurten (jag hade bara fil hemma, funkade lika bra!). Häll smeten i formen.

 

Skala och skär äpplena i klyftor. Lägg dem i en skål och strö över kanel och socker. Rör om så de blir marinerade i detta. Lägg ut dem på smeten. Strö över pinjenötter om du har! Grädda i 35-40 minuter. Svalna och pudra med florsocker innan servering.

 

 

Pudrad kaka innan servering!

 


Vi åt den som den var, och den blev mycket saftig och god! Enkel att göra och uppskattas av de flesta runt bordet.

 

 

 

Sista biten?

 


Lycka till med din bakning!

 

 

 
 
Hemlig beundrare

Hemlig beundrare

20 september 2012 17:09

Satt och läste din blogg på tbanan, tänkte på att det vore smart om du skrev recepten överst i inlägget, praktiskt om man vill baka och slå upp snabbt :-) PS. Är du lika vacker som dina kakor :-)?

http://-

Klara

20 september 2012 17:12

Haha! Kakorna är nog snäppet vackrare:-) Men bra idé med recepten, det skall jag absolut ta till mig!
/Klara

 
Ingen bild

Lisa

26 september 2012 13:21

Vad fin bloggen har blivit Klara!

Och jo, hemlige beundrare, hon är söt som en maräng!

Klara

26 september 2012 23:11

Å tack Lisa! Vad glad jag blir att du tycker imorn den!

:-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Klara - 11 februari 2013 22:36

Så roligt att äntligen få berätta att jag är en av fem bloggare som i fortsättningen skall blogga på den nya matportalen tillagat.se!   Mina gamla bloggposter kommer så småningom flyttas över dit, men så länge, håll till godo med de nya! Min blog...

Av Klara - 6 februari 2013 23:27

Mer än så säger jag inte.. men stora saker är i görningen! Därav lite dåligt med uppdateringar. Bakat har jag dock gjort ändå!! ...

Av Klara - 13 januari 2013 20:13

Ännu inga bilder att skryta om från nyår, men de kanske kommer! Här är iallafall min provlagning av desserten som vi sedan serverade som avslut på nyårsmiddagen.       Den ser kanke lite läbbig ut, men det kan jag meddela att den inte var! ...

Av Klara - 8 januari 2013 12:15

När våra gäster anlände på nyårsafton så välkomnades de med snittar och champagne! De bestod av hummer i hummerfond serverad på ostronskal, sesampanerad gravlax i asiatisk majonäs, pilgrimsmussla inlindad i bacon och salvia samt anklever på danskt rå...

Av Klara - 6 januari 2013 16:00

God fortsättning på det nya året! Jag och min sambo beslutade oss för att bjuda på dundermiddag denna nyårsafton. Och av en slump så fick vi för oss att vi skulle bjuda på Nobelmenyn som den serverades för hundra år sedan. Då man faktiskt åt lite ann...

Ovido - Quiz & Flashcards