Direktlänk till inlägg 20 september 2012
Nu startar äppelsäsongen så smått, och det går ju att uttnyttja på så många sätt. Det finns inget bättre än att använda det årstiden bjuder på. Dessutom har jag tur att mina föräldrar har fyra äppelträd hemma på sin tomt som behöver plockas av då och då. Jag anmäler mig alltid frivillig!
Första äppelbaket för säsongen blev en äppelkaka från Saltå kvarn, receptet kommer från deras fina kokbok Året runt med Saltå Kvarn. Jag använder dessutom deras mjöl flitigt sen lång tid tillbaka, och jag kan varmt rekomendera ett besök till deras kvarn med gårdsbutik i Järna.
Kakan jag bakade skall egentligen ha pinjenötter på sig som en liten slutlig touch, men som vanligt är det alltid något jag saknar hemma när jag vill spontanprova ett recept!
Gräddad kaka
125 g smör
1,5 dl råsocker
2 ägg
2 tsk stött kardemumma
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk naturell yougurt
Fyllning
3 äpplen, gärna syrliga
3 msk råsocker
1 msk kanel
2 msk pinjenötter
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en form, gärna med löstagbar kant. Vispa ihop smör och socker. Vispa ner äggen, ett i taget och tillsät sedan kardemumma. Blanda mjöl och bakpulver i en separat bunke och rör sedan ner detta i smeten. Rör ner yougurten (jag hade bara fil hemma, funkade lika bra!). Häll smeten i formen.
Skala och skär äpplena i klyftor. Lägg dem i en skål och strö över kanel och socker. Rör om så de blir marinerade i detta. Lägg ut dem på smeten. Strö över pinjenötter om du har! Grädda i 35-40 minuter. Svalna och pudra med florsocker innan servering.
Pudrad kaka innan servering!
Vi åt den som den var, och den blev mycket saftig och god! Enkel att göra och uppskattas av de flesta runt bordet.
Sista biten?
Lycka till med din bakning!
Så roligt att äntligen få berätta att jag är en av fem bloggare som i fortsättningen skall blogga på den nya matportalen tillagat.se! Mina gamla bloggposter kommer så småningom flyttas över dit, men så länge, håll till godo med de nya! Min blog...
Mer än så säger jag inte.. men stora saker är i görningen! Därav lite dåligt med uppdateringar. Bakat har jag dock gjort ändå!! ...