Direktlänk till inlägg 15 december 2012
Igår var det kalas här hemma, där vi serverade ett klassiskt julbord till vår kära vänner. Ett välkänt fenomen efter ett ordentligt julbord är ju oftast brutal mättnad, men inte skulle de komma undan utan en dessert från mig! Jag klurade på vad man klarar av efter ett julbord, och saffranspannacotta fick det bli!
Saffranspannacotta med pepparkakssmul
6 pers
2 gelatinblad
1 vaniljstång
5 dl vispgrädde
0,5 g saffran
0,5 dl strösocker
pepparkakor
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Koka upp grädde, urskrapad vaniljstång, saffran och socker. Låt sjuda på låg värme i tre minuter. Ta av från plattan, krama ur gelatinbladen och vispa ned i blandingen. Häll upp på glas och ställ kallt i ca tre timmar. Vid servering, smula sönder pepparkakor och strö över. Servera till gästerna!
Ett tips är att låta pannacottan svalna i rumstemperatur innan man kyler den. Jag tycker nämligen ibland att det blir en liten läskig hinna över pannacottan, ungefär som skinn på hemlagad choklad. Jag och en annan bakentusiast diskuterade varför, och hon brukar låta pannacottan svalan i rumstemepartur för att undvika detta. Bra idé tycker jag, och värt att testa!
Ett annat tips är att mortla saffranet med sockret innan man häller i det i grädden, då får man fram mer av smaken i saffranet!
Receptet är skapat av de alltid så duktiga systrarna Eisenman.
Så roligt att äntligen få berätta att jag är en av fem bloggare som i fortsättningen skall blogga på den nya matportalen tillagat.se! Mina gamla bloggposter kommer så småningom flyttas över dit, men så länge, håll till godo med de nya! Min blog...
Mer än så säger jag inte.. men stora saker är i görningen! Därav lite dåligt med uppdateringar. Bakat har jag dock gjort ändå!! ...