Klara bakar

Direktlänk till inlägg 15 december 2012

Saffranspannacotta med pepparkakssmul

Av Klara - 15 december 2012 13:32

Igår var det kalas här hemma, där vi serverade ett klassiskt julbord till vår kära vänner. Ett välkänt fenomen efter ett ordentligt julbord är ju oftast brutal mättnad, men inte skulle de komma undan utan en dessert från mig! Jag klurade på vad man klarar av efter ett julbord, och saffranspannacotta fick det bli!


 


Saffranspannacotta med pepparkakssmul

6 pers


2 gelatinblad

1 vaniljstång

5 dl vispgrädde

0,5 g saffran

0,5 dl strösocker

pepparkakor


Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Koka upp grädde, urskrapad vaniljstång, saffran och socker. Låt sjuda på låg värme i tre minuter. Ta av från plattan, krama ur gelatinbladen och vispa ned i blandingen. Häll upp på glas och ställ kallt i ca tre timmar. Vid servering, smula sönder pepparkakor och strö över. Servera till gästerna!

 

 

 

Ett tips är att låta pannacottan svalna i rumstemperatur innan man kyler den. Jag tycker nämligen ibland att det blir en liten läskig hinna över pannacottan, ungefär som skinn på hemlagad choklad. Jag och en annan bakentusiast diskuterade varför, och hon brukar låta pannacottan svalan i rumstemepartur för att undvika detta. Bra idé tycker jag, och värt att testa!


 


Ett annat tips är att mortla saffranet med sockret innan man häller i det i grädden, då får man fram mer av smaken i saffranet!

 

Receptet är skapat av de alltid så duktiga systrarna Eisenman.

 
 
Fredrik

Fredrik

15 december 2012 20:35

Spännande. Detta ska jag testa!

http://www.fredrikwinberg.se

Klara

15 december 2012 22:30

Ja, det tycker jag verkligen du ska göra Fredrik! De var både lätta att göra, och riktigt mumsiga!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Klara - 11 februari 2013 22:36

Så roligt att äntligen få berätta att jag är en av fem bloggare som i fortsättningen skall blogga på den nya matportalen tillagat.se!   Mina gamla bloggposter kommer så småningom flyttas över dit, men så länge, håll till godo med de nya! Min blog...

Av Klara - 6 februari 2013 23:27

Mer än så säger jag inte.. men stora saker är i görningen! Därav lite dåligt med uppdateringar. Bakat har jag dock gjort ändå!! ...

Av Klara - 13 januari 2013 20:13

Ännu inga bilder att skryta om från nyår, men de kanske kommer! Här är iallafall min provlagning av desserten som vi sedan serverade som avslut på nyårsmiddagen.       Den ser kanke lite läbbig ut, men det kan jag meddela att den inte var! ...

Av Klara - 8 januari 2013 12:15

När våra gäster anlände på nyårsafton så välkomnades de med snittar och champagne! De bestod av hummer i hummerfond serverad på ostronskal, sesampanerad gravlax i asiatisk majonäs, pilgrimsmussla inlindad i bacon och salvia samt anklever på danskt rå...

Av Klara - 6 januari 2013 16:00

God fortsättning på det nya året! Jag och min sambo beslutade oss för att bjuda på dundermiddag denna nyårsafton. Och av en slump så fick vi för oss att vi skulle bjuda på Nobelmenyn som den serverades för hundra år sedan. Då man faktiskt åt lite ann...

Ovido - Quiz & Flashcards