Direktlänk till inlägg 6 december 2012
Boken jag berättade om i förra inlägget kommer jag nog nämna en del i jul, jag tycker mycket om att bläddra, bli inspirerad och baka recept från den boken!
Vackert uppslag från boken, jag behöver inte baka något - det räcker med att bläddra i den för att komma i julstämning!
Idag har jag dock bakat från boken, något som Hannu kallar för pepparnötter. En julig småkaka som passar alldeles utmärkt till glöggen!
Hannus pepparnötter
ca 100 st
2 dl strösocker
225 g rumsvarmt smör
2 msk ljus sirap
1 msk malen kanel
1 msk malen kardemumma
2 tsk bikarbonat
1 ägg
8-9 dl vetemjöl
Rör socker, smör och sirap tills det blir lite fluffigt. (jag fuskar och använder en elvisp här!) Blanda i kanel, kardemumma, bikarbonat, ägg och till sist vetemjöl. Arbeta samman allt till en smidig deg (håll ut, det går). Rulla ut degen i längder, plasta in och låt vila i kylen i några timmar eller över natten.
Ta sedan fram rullarna, skär dem i ungefär 1,5 sm tjocka skivor, rulla ut dem och lägg dem på plåtar. Grädda 10-12 minuter i 225 grader mitt i ugnen. Låt kallna, och som Hannu skriver "förvara dem i en burk som du lätt hittar" .
Här är rullad deg som vilat i kylen i fyrta timmar.
Och här är ett berg av pepparnötter! Mums! De smakar ungefär som kardemummaskorporna som jag brukade smaka på mammas jobb när jag var liten!
Så roligt att äntligen få berätta att jag är en av fem bloggare som i fortsättningen skall blogga på den nya matportalen tillagat.se! Mina gamla bloggposter kommer så småningom flyttas över dit, men så länge, håll till godo med de nya! Min blog...
Mer än så säger jag inte.. men stora saker är i görningen! Därav lite dåligt med uppdateringar. Bakat har jag dock gjort ändå!! ...