Klara bakar

Direktlänk till inlägg 6 december 2012

Pepparnötter

Av Klara - 6 december 2012 12:30

Boken jag berättade om i förra inlägget kommer jag nog nämna en del i jul, jag tycker mycket om att bläddra, bli inspirerad och baka recept från den boken!

 

 

Vackert uppslag från boken, jag behöver inte baka något - det räcker med att bläddra i den för att komma i julstämning!


Idag har jag dock bakat från boken, något som Hannu kallar för pepparnötter. En julig småkaka som passar alldeles utmärkt till glöggen!

 

   


Hannus pepparnötter

ca 100 st


2 dl strösocker

225 g rumsvarmt smör

2 msk ljus sirap

1 msk malen kanel

1 msk malen kardemumma

2 tsk bikarbonat

1 ägg

8-9 dl vetemjöl


Rör socker, smör och sirap tills det blir lite fluffigt. (jag fuskar och använder en elvisp här!) Blanda i kanel, kardemumma, bikarbonat, ägg och till sist vetemjöl. Arbeta samman allt till en smidig deg (håll ut, det går). Rulla ut degen i längder, plasta in och låt vila i kylen i några timmar eller över natten.

Ta sedan fram rullarna, skär dem i ungefär 1,5 sm tjocka skivor, rulla ut dem och lägg dem på plåtar. Grädda 10-12 minuter i 225 grader mitt i ugnen. Låt kallna, och som Hannu skriver "förvara dem i en burk som du lätt hittar" .

 

 

Här är rullad deg som vilat i kylen i fyrta timmar.

 

 

Och här är ett berg av pepparnötter! Mums! De smakar ungefär som kardemummaskorporna som jag brukade smaka på mammas jobb när jag var liten!



 
 
Ingen bild

Peter

7 december 2012 08:05

De där var grymt goda Klara! Inte för söta (ofta problemet med småkakor)..

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Klara - 11 februari 2013 22:36

Så roligt att äntligen få berätta att jag är en av fem bloggare som i fortsättningen skall blogga på den nya matportalen tillagat.se!   Mina gamla bloggposter kommer så småningom flyttas över dit, men så länge, håll till godo med de nya! Min blog...

Av Klara - 6 februari 2013 23:27

Mer än så säger jag inte.. men stora saker är i görningen! Därav lite dåligt med uppdateringar. Bakat har jag dock gjort ändå!! ...

Av Klara - 13 januari 2013 20:13

Ännu inga bilder att skryta om från nyår, men de kanske kommer! Här är iallafall min provlagning av desserten som vi sedan serverade som avslut på nyårsmiddagen.       Den ser kanke lite läbbig ut, men det kan jag meddela att den inte var! ...

Av Klara - 8 januari 2013 12:15

När våra gäster anlände på nyårsafton så välkomnades de med snittar och champagne! De bestod av hummer i hummerfond serverad på ostronskal, sesampanerad gravlax i asiatisk majonäs, pilgrimsmussla inlindad i bacon och salvia samt anklever på danskt rå...

Av Klara - 6 januari 2013 16:00

God fortsättning på det nya året! Jag och min sambo beslutade oss för att bjuda på dundermiddag denna nyårsafton. Och av en slump så fick vi för oss att vi skulle bjuda på Nobelmenyn som den serverades för hundra år sedan. Då man faktiskt åt lite ann...

Ovido - Quiz & Flashcards