Klara bakar

Direktlänk till inlägg 27 september 2012

Surdegsbaguetter

Av Klara - 27 september 2012 17:19

Förra helgen så gav jag mig på att göra surdegsbaguetter igen! Jag gjorde det för något år sedan, som du kan läsa här. Det gick, kanske som bekant, åt skogen. Så nytt försök låg på alltså på schemat!

 

Vi bakar ju en del hemma, så en vetesurdeg finns i vår kyl. Vilket man behöver i detta recept. Jag följde denna gång ett recept från bakasurdeg.se. Passande namn på en bra sida.

 

Det man behöver är helt enkelt en vetesurdeg. Att göra en sådan finns det många varianter på. Vi har blandat vatten, ekologiskt mjöl och lite honung. Jag är osäker på mängderna, men tänk att du skall få till en "american pancakes"-smet i konsistensen. Låt den sedan stå i rumstemperatur i en dag, i en burk med lock. Fyll på med lite mjöl och vatten igen, och kanske låta den stå framme en dag till. Och sedan in i kylen. Våga prova lite, och lita på konsistens och lukt. Den skall bubbla lite, lukta syrligt och vara så där lite tjock som amerikansk pannkakssmet!

 

Så, eftersom jag hade min surdeg klar, så kunde jag enkelt starta receptet. Jag startade på lördag morgon för att så smånigom få klara baguetter till frukost dagen efter! Till dessa baguetter skulle det göras en fördeg. Det är 100 g vetesurdeg, 100 g ekologiskt vetemjöl samt 150 g vatten. Detta blandas och får sedan stå under dagen i rumstemperatur (typ ovanpå kylen, där det är lite varmare) med en bakduk på.

 

 

Här bereds degen i assistenten, totalt 16 minuter.

 

På kvällen sen så skall degen göras. Då blandas fördegen, 800 g Manitoba Cream, som är ett speciellt vetemjöl som finns i vanliga mataffären, samt 450 g vatten och 20 g salt. Detta skall beredas i assistent i först 12 minuter utan saltet. Tillsätt sedan det och arbeta degen ytterligare 4 minuter. Smörj en plastbunke med rapsolja, lägg i degen och låt sedan kalljäsa i kylen över natten. Lägg en handduk eller ett plastlock över.

 

 

 

Färdigjäst baguettedeg från kylen.

 

När söndag morgon äntligen nalkades så satte jag först på ugnen på maxtemperatur. Vi har en så dålig ugn att den knappt kommer upp till 275 grader som det skall vara. Därav maxtemp i en timme, så blir det så bra det kan bli. Därefter tog jag fram degen från kylen, så att den fick stå framme en timme innan själva utbakningen.


När degen väl skall bakas ut, skall den inte knådas - då förstörs alla fina luftbubblor som finns i degen. Dela degen, i fyra delar (jag gjorde två stora baguetter, och fyra mindre), dra ut dem, vrid dem lite och lägg sedan på plåten. In i ugnen och grädda sedan i tio minuter. Häll på lite vatten på ugnsbotten för att få skorpa på bröden.

 

 

Nygräddade baguetter.

 

Efter tio minuter i ugnen, sänk temperaturen till 250 grader, och stick in en ugnstermometer i ett bröd. När bröden blivit 96 grader är de klara. Se till bara att hela termometern är i ett bröd, annars kommer den bli missvisande! 

Jag höll bröden inne till 98 grader för jag tyckte inte de såg klara ut, och det gjorde jag rätt i. Så våga lita på vad du ser :)

 

 

Gräddade baguetter i närbild!

 

Ja, det blev baguette till frukost. Och de blev bra denna gång! Skönt.. Resten av baguetterna tog jag med till jobbet, för de skall ju ätas dagsfärska! På jobbet tog de slut kan jag meddela!

 

 

 Smaklig spis!

 
 
Robin

Robin

23 december 2012 21:58

Superfina! Vi tänkte baka likadana i veckan, fast med Vinjettmjölet från Kungsörnen =)

http://www.tillagat.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Klara - 11 februari 2013 22:36

Så roligt att äntligen få berätta att jag är en av fem bloggare som i fortsättningen skall blogga på den nya matportalen tillagat.se!   Mina gamla bloggposter kommer så småningom flyttas över dit, men så länge, håll till godo med de nya! Min blog...

Av Klara - 6 februari 2013 23:27

Mer än så säger jag inte.. men stora saker är i görningen! Därav lite dåligt med uppdateringar. Bakat har jag dock gjort ändå!! ...

Av Klara - 13 januari 2013 20:13

Ännu inga bilder att skryta om från nyår, men de kanske kommer! Här är iallafall min provlagning av desserten som vi sedan serverade som avslut på nyårsmiddagen.       Den ser kanke lite läbbig ut, men det kan jag meddela att den inte var! ...

Av Klara - 8 januari 2013 12:15

När våra gäster anlände på nyårsafton så välkomnades de med snittar och champagne! De bestod av hummer i hummerfond serverad på ostronskal, sesampanerad gravlax i asiatisk majonäs, pilgrimsmussla inlindad i bacon och salvia samt anklever på danskt rå...

Av Klara - 6 januari 2013 16:00

God fortsättning på det nya året! Jag och min sambo beslutade oss för att bjuda på dundermiddag denna nyårsafton. Och av en slump så fick vi för oss att vi skulle bjuda på Nobelmenyn som den serverades för hundra år sedan. Då man faktiskt åt lite ann...

Ovido - Quiz & Flashcards