Direktlänk till inlägg 20 januari 2012
Ja, då är jag äntligen tillbaka på mjölbordet efter både jullov och vintersemester! Jag hade lite dåligt samvete ett tag för att jag inte bakat och uppdaterat bloggen, men så kom jag på vad jag lovade mig själv när jag startade denna blogg. Att baka och blogga om det, men inte baka bara för att kunna blogga om det! Jag har om sanningen ska fram bakat en del under julen och januari, men det är liksom sådant som jag bloggat om förr - så det är ju inte så intressant tycker jag.
Idag har jag iallafall bakat baguetter, jag fick nämligen en väldigt fin baguetteplåt i julklapp av min sambo som jag invigt. Till riktiga baguetter behövs en vetesurdeg, vilket jag som av en händelse startade i förrgår.
Vetesurdeg som stått och bubblat riktigt fint!
Vetesurdeg enligt Per Morberg
Steg 1
120 g vetemjöl
120 g vatten
Blnada mjöl och vatten i en burk. Lägg ett lock löst över burken och låt stå minst ett dygn. Den skall stå varmt, runt 25 grader. Det skall börja bubbla i surdegen. Börjar det inte bubbla, låt den stå ett dygn till.
Steg 2- matning av surdegen
250 g vetemjöl special
150 g vatten
Tillsätt mjölet och vattnet. Blanda väl och låt stå framme i ca 8 timmar tills det åter börjat bubbla. Ställ sedan in den i kylen. Använd en ganska stor burk, så degen reser sig. Nu är det bara att baka med den! Varje vecka måste den matas, även om den inte används.
Baguetter på Morbergs vis
360 g surdeg
490 g vetemjöl
40 g fint rågmjöl
300 g vatten
15 g salt
Väg och mät upp allt. Blanda samman allt i en bakmaskin, utom saltet. Jag som inte äger en bakmaskin (det börjar bli dags att skaffa en nu) använder bakkrokarna på elvispen. Degen skall köaras i bakmaskin i 10 minuter annars blir inte baguetterna så fluffiga som man vill ha dem! Min visp började lukta bränt efter 7 minuter (oj då!) så dagens baguetter ser lite ynkliga ut, haha! När det är 2 min kvar-tillsätt saltet och fortsätt röra. Lägg bakdug över bunken och låt vila i en timme.
Här började då min elvisp lukta mystiskt, :) vilket gjorde att degen blev bearnetad aaaaningen mindre än vad den borde blivit!
Efter en timme så ta upp degen, häll ut lite vatten på ett bord, lägg degen på och platta ut den. Vik sedan in alla sidor mot mitten och lägg tillbaka degen i bunken och låt vila ytterligare en timme.
Ta upp degen och dela den på ett mjölat bord till tre eller fyra delar. Rulla dem till baguetter. Har man ingen fin baguetteplåt som jag :) så kan man rulla handdukar och lägga på sidorna om baguetterna så det inte plattas ut. Låt jäsa till dubbel storlek i ca 1,5 till 2 timmar.
Sätt ugnen på 225 grader. Ställ in baguetterna och häll en skopa vatten i botten av ugnen för att få ånga i ugnen - det ger brödern en fin yta. Grädda i 10 minuter, och öppna inte under dessa minuter för att riskera att släppa ut någon ånga. Sänk sedan temperaturen till 125 grader och öppna luckan en kort stund för att snabbt få ner värmen samt för att släppa ut lite ånga. Grädda i ytterligare 15-20 minuter. Låt sedan svalna utan bakduk på galler.
Här är baguetterna precis innan de skall in i ugnen, dvs ogräddade. De såg exakt likadana ut när de kom ut ur ugnen 20 min senare.. Nytt försök kommer när jag skaffat mig den där jädrans bakmaskinen.
Ja, som jag sa saknar jag ju en bakmaskin så mina baguetter blev faktiskt till och med fånigt små och inte jättefluffiga - men faktiskt goda! Rekomenderas med en god brie i äkta french style eller varför inte lite cream cheese med en god smak! Mums!
Vi ses igen, och tack ni som läser min blogg! Det inspirerar mig att skriva mer!
Så roligt att äntligen få berätta att jag är en av fem bloggare som i fortsättningen skall blogga på den nya matportalen tillagat.se! Mina gamla bloggposter kommer så småningom flyttas över dit, men så länge, håll till godo med de nya! Min blog...
Mer än så säger jag inte.. men stora saker är i görningen! Därav lite dåligt med uppdateringar. Bakat har jag dock gjort ändå!! ...