Klara bakar

Direktlänk till inlägg 20 januari 2012

Surdegsbaguetter på Morbergs vis

Av Klara - 20 januari 2012 15:15

Ja, då är jag äntligen tillbaka på mjölbordet efter både jullov och vintersemester! Jag hade lite dåligt samvete ett tag för att jag inte bakat och uppdaterat bloggen, men så kom jag på vad jag lovade mig själv när jag startade denna blogg. Att baka och blogga om det, men inte baka bara för att kunna blogga om det! Jag har om sanningen ska fram bakat en del under julen och januari, men det är liksom sådant som jag bloggat om förr - så det är ju inte så intressant tycker jag.


Idag har jag iallafall bakat baguetter, jag fick nämligen en väldigt fin baguetteplåt i julklapp av min sambo som jag invigt. Till riktiga baguetter behövs en vetesurdeg, vilket jag som av en händelse startade i förrgår.

 

Vetesurdeg som stått och bubblat riktigt fint!

Vetesurdeg enligt Per Morberg

Steg 1

120 g vetemjöl

120 g vatten

Blnada mjöl och vatten i en burk. Lägg ett lock löst över burken och låt stå minst ett dygn. Den skall stå varmt, runt 25 grader. Det skall börja bubbla i surdegen. Börjar det inte bubbla, låt den stå ett dygn till.


Steg 2- matning av surdegen

250 g vetemjöl special

150 g vatten

Tillsätt mjölet och vattnet. Blanda väl och låt stå framme i ca 8 timmar tills det åter börjat bubbla. Ställ sedan in den i kylen. Använd en ganska stor burk, så degen reser sig. Nu är det bara att baka med den! Varje vecka måste den matas, även om den inte används.


Baguetter på Morbergs vis

360 g surdeg

490 g vetemjöl

40 g fint rågmjöl

300 g vatten

15 g salt

Väg och mät upp allt. Blanda samman allt i en bakmaskin, utom saltet. Jag som inte äger en bakmaskin (det börjar bli dags att skaffa en nu) använder bakkrokarna på elvispen. Degen skall köaras i bakmaskin i 10 minuter annars blir inte baguetterna så fluffiga som man vill ha dem! Min visp började lukta bränt efter 7 minuter (oj då!) så dagens baguetter ser lite ynkliga ut, haha! När det är 2 min kvar-tillsätt saltet och fortsätt röra. Lägg bakdug över bunken och låt vila i en timme.


 

Här började då min elvisp lukta mystiskt, :) vilket gjorde att degen blev bearnetad aaaaningen mindre än vad den borde blivit!

Efter en timme så ta upp degen, häll ut lite vatten på ett bord, lägg degen på och platta ut den. Vik sedan in alla sidor mot mitten och lägg tillbaka degen i bunken och låt vila ytterligare en timme.

 


Ta upp degen och dela den på ett mjölat bord till tre eller fyra delar. Rulla dem till baguetter. Har man ingen fin baguetteplåt som jag :) så kan man rulla handdukar och lägga på sidorna om baguetterna så det inte plattas ut. Låt jäsa till dubbel storlek i ca 1,5 till 2 timmar.


Sätt ugnen på 225 grader. Ställ in baguetterna och häll en skopa vatten i botten av ugnen för att få ånga i ugnen - det ger brödern en fin yta. Grädda i 10 minuter, och öppna inte under dessa minuter för att riskera att släppa ut någon ånga. Sänk sedan temperaturen till 125 grader och öppna luckan en kort stund för att snabbt få ner värmen samt för att släppa ut lite ånga. Grädda i ytterligare 15-20 minuter. Låt sedan svalna utan bakduk på galler.

 

Här är baguetterna precis innan de skall in i ugnen, dvs ogräddade. De såg exakt likadana ut när de kom ut ur ugnen 20 min senare.. Nytt försök kommer när jag skaffat mig den där jädrans bakmaskinen.

Ja, som jag sa saknar jag ju en bakmaskin så mina baguetter blev faktiskt till och med fånigt små och inte jättefluffiga - men faktiskt goda! Rekomenderas med en god brie i äkta french style eller varför inte lite cream cheese med en god smak! Mums!

Vi ses igen, och tack ni som läser min blogg! Det inspirerar mig att skriva mer!

 
 
Ingen bild

Louise

20 januari 2012 15:39

De blev ju superfina!!

Klara

30 januari 2012 16:42

Äsch då!

 
Ingen bild

Johan

20 januari 2012 16:04

Kan du baka baguetter till min middag jag ska ha på fredag? Vi är 12 pers men behöver inte så mycket per person :):)

Klara

30 januari 2012 16:42

Hann inte :( och såg ju detta försent. Typiskt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Klara - 11 februari 2013 22:36

Så roligt att äntligen få berätta att jag är en av fem bloggare som i fortsättningen skall blogga på den nya matportalen tillagat.se!   Mina gamla bloggposter kommer så småningom flyttas över dit, men så länge, håll till godo med de nya! Min blog...

Av Klara - 6 februari 2013 23:27

Mer än så säger jag inte.. men stora saker är i görningen! Därav lite dåligt med uppdateringar. Bakat har jag dock gjort ändå!! ...

Av Klara - 13 januari 2013 20:13

Ännu inga bilder att skryta om från nyår, men de kanske kommer! Här är iallafall min provlagning av desserten som vi sedan serverade som avslut på nyårsmiddagen.       Den ser kanke lite läbbig ut, men det kan jag meddela att den inte var! ...

Av Klara - 8 januari 2013 12:15

När våra gäster anlände på nyårsafton så välkomnades de med snittar och champagne! De bestod av hummer i hummerfond serverad på ostronskal, sesampanerad gravlax i asiatisk majonäs, pilgrimsmussla inlindad i bacon och salvia samt anklever på danskt rå...

Av Klara - 6 januari 2013 16:00

God fortsättning på det nya året! Jag och min sambo beslutade oss för att bjuda på dundermiddag denna nyårsafton. Och av en slump så fick vi för oss att vi skulle bjuda på Nobelmenyn som den serverades för hundra år sedan. Då man faktiskt åt lite ann...

Ovido - Quiz & Flashcards