Direktlänk till inlägg 4 oktober 2011
Måste göra ett inlägg innan äppelinlägget. Det är ju kanelbullens dag! Denna stora högtid och ljuva dag. Skall självklart firas med bullar i mängder! Sagt och gjort, bullarna är bakade. Jag vet ju att dagen heter kanelbullens dag, men jag är vaaaansinningt förtjust i kardemummabullar, så det blev både och!
Utkavlad bulledeg -halva med kardemumma och halva med kanel. Båda innehåller självklart smör och socker :)
Jag var även tvungen att googla på detta fenomen, då jag i ärlighetens namn inte har en aning om var denna dag kommer ifrån, eller varför vi egentligen firar den (!). Det är för det första utomordentligt svenskt, och finns såklart ingen annanstans förutom just i Sverige. För det andra så instiftades dagen av en man på Hembakningsrådet (flertal livsmedelsföretag som 1959 startade ett råd i syfte att inspirera till hembakning) 1999, då han tyckte detta bakverk skulle firas lite extra. Det kan jag hålla med honom om! Datumet är alltid den 4 oktober, och skälet till detta är att det inte skulle krocka med någon annan högtid. Läs mer på www.kanelbullensdag.se
Mina bullar är bakade från den "Rutiga kokbokens" recept, men med torrjäst denna gång. Detta kom ju så hastigt på att jag inte hade någon vanlig jäst hemma. Har dock alltid två paket torrjäst i skafferiet om nöden faller på. Skillanden är att man blandar ner torrjästen i mjölet, och sedan blandar allt i degvätskan och rör om. degvätskan skall även vara upp mot 40-50 grader istället för fingervarmt. Skillnaden är minimal, möjligtvis att de jäser lite mindre. Men smaken är det ingen skillnad på alls!
Upptäckte också lite för sent att pärlsockret nästan var slut, och räckte endast till plåten med kardemummabullarna. Därför fick jag lösa situationen på bästa sätt, dvs fråga min sambo om råd, och han kom på råsocker. Det blev kanongott det med, nästan lite karamelliserat. Jag kunde dock ha haft mer råsocker på, jag var rädd att det skulle bli för sött, men det blev det inte alls!
Ja, nu har ja frysen full med bullar. Dock har jag hört att sambon bjudit hem folk på bullkalas, när jag är borta.. Helt rätt. Bullarna skall ätas, inte ligga i frysen!
Kardemumma-och kanelbullar på hög!
Trevlig fika!
Så roligt att äntligen få berätta att jag är en av fem bloggare som i fortsättningen skall blogga på den nya matportalen tillagat.se! Mina gamla bloggposter kommer så småningom flyttas över dit, men så länge, håll till godo med de nya! Min blog...
Mer än så säger jag inte.. men stora saker är i görningen! Därav lite dåligt med uppdateringar. Bakat har jag dock gjort ändå!! ...