Klara bakar

Direktlänk till inlägg 6 oktober 2011

Skördetider..

Av Klara - 6 oktober 2011 11:30

När hösten faller på brukar vi sucka av vemod då mörkret snart är över oss. Men det finns så mycket härligheter med hösten som vi inte får sucka förbi. Bland annat alla äpplen! Denna frukt kan man ju göra oändliga saker med, OM man kommer ihåg att plocka dem i tid och faktiskt tar sig tid att göra något med dem. Jag har tur att ha mina föräldrar inom räckhåll och som dessutom har fyra fina äppelträd på tomten!


  Mina föräldrars äppelträd. Två av dem är Åkeröäpplen, en sort minns jag inte vad den heter, och en sort är det ingen av oss som vet vad det är :)


Mest fallfrukt brukar jag plocka, då de är så fina. Dessutom är det mycket smidigare, för de äpplen som växer i träden fortfarande växer så himla högt upp att jag inte når den ens med äppelplockaren. Så, fallfrukten är ett mycket bättre alternativ. Varje år gör jag dock misstaget att bara koka mos på alla äpplen, och har nu så mycket äppelmos i frysen att jag klarar mig ett halvt decenium. Inget mer mos-kokande med andra ord. I år gör jag allt annat jag kan komma på!

  Fallfrukt

Jag och min sambo har därför startat en äppelmustsats i köket! Den står nu och jäser för fullt (hoppas vi), och blir klar på söndag (hoppas vi)! det vi har gjort är:

Äppelmust

3 l skivade äpplen
ca 4 l vatten
citronsyra
Koka upp allt, och när det svalnat tillsätt konserveringsmedel (t ex Artamon).
Låt stå i 5 dagar, rör om några gånger om dagen. Täck gärna med en duk så inte flugorna kommer åt.
När det är klart så sila genom silduk och tappa på flaska.

Vi är ju mitt i denna process nu, så vi återkommer med resultatet!

  Äppelmust på gång

När jag har tid så skall jag göra marmeladen jag berättade om, samt att göra vanlig äppeljuice i en råsaftscentrifug! Skall bara få tag i en silduk först så jag kan sila den.. och det verkar som om silduk är hårdvaluta just nu - det är nämligen slut i varenda butik jag letat i! Får låna mammas tror jag..

  Äppelmust på jäsning under duk.

Ut å plocka äpplen nu, innan de blir dåliga!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Klara - 11 februari 2013 22:36

Så roligt att äntligen få berätta att jag är en av fem bloggare som i fortsättningen skall blogga på den nya matportalen tillagat.se!   Mina gamla bloggposter kommer så småningom flyttas över dit, men så länge, håll till godo med de nya! Min blog...

Av Klara - 6 februari 2013 23:27

Mer än så säger jag inte.. men stora saker är i görningen! Därav lite dåligt med uppdateringar. Bakat har jag dock gjort ändå!! ...

Av Klara - 13 januari 2013 20:13

Ännu inga bilder att skryta om från nyår, men de kanske kommer! Här är iallafall min provlagning av desserten som vi sedan serverade som avslut på nyårsmiddagen.       Den ser kanke lite läbbig ut, men det kan jag meddela att den inte var! ...

Av Klara - 8 januari 2013 12:15

När våra gäster anlände på nyårsafton så välkomnades de med snittar och champagne! De bestod av hummer i hummerfond serverad på ostronskal, sesampanerad gravlax i asiatisk majonäs, pilgrimsmussla inlindad i bacon och salvia samt anklever på danskt rå...

Av Klara - 6 januari 2013 16:00

God fortsättning på det nya året! Jag och min sambo beslutade oss för att bjuda på dundermiddag denna nyårsafton. Och av en slump så fick vi för oss att vi skulle bjuda på Nobelmenyn som den serverades för hundra år sedan. Då man faktiskt åt lite ann...

Ovido - Quiz & Flashcards