Direktlänk till inlägg 10 oktober 2011
Man måste ju ta tag i äpplena så de inte hinner bli gamla där de står i köket - plockade för att användas! Förutom musten som vi startade upp i förra veckan (den står fortfarande och mustar sig), så har jag därför gjort äppeljuice samt äppelmarmelad.
Man kan lämna in sina äpplen till små musterier som pressar äpplena och gör äppeljuice åt dig som man sedan kan frysa in och spara till bättre tider. I år hade vi inte riktigt så mycket äpplen att det skulle vara värt det, däremot har jag lånat min mors råsaftscentrifug som levererar precis lika bra! Tar lite längre tid bara, och inte samma kvantiteter förstås.
Jag har helt enkelt skivat äpplen och tagit bort kärnhusen, sedan lagt dem i centrifugen och vips får man äppeljuice. Dock blir det ett hårt "skum" överst som man får ta bort med en sked samt att den bör silas genom en silduk då den är lite för grumlig till en början.
Och det här med silduk var för övrigt ett kapitel för sig.. Vi båda har jagat genom hela stan då denna omoderna pryl är SLUT överallt. Det är tydligen på tapeten igen att safta och sylta! Hittade tillsut en på Claes Olsson, det var deras sista.. puh.
Här är min fantastiska lösning för att få upp silduken lite så juicen kan rinna ner i bunken!
Efter denna silning så hade jag i lite citronsyra, och sen klart! Jag har buteljerat dem och hittills är allt uppfrucket av oss och vänner samt kollegor så jag har inget att frysa in än och spara till bättre tider! men jag skall nog göra några flaskor till, har en del äpplen kvar..
Jag har även provat att göra äppelmarmelad, jag fick smaka en väns fantastiska äppelmarmelad för några veckor sedan och har sedan dess längtat efter att få koka den! Nu är det gjort.. Min vän Eva som hade gjort marmeladen, kom dock inte ihåg proportionerna när hon gav mig receptet så jag improviserade lite. Resultatet blev fantastiskt gott om än lite rinnigt. Men men, nästa gång kommer den bli fantastisk på alla sätt och vis!
Evas äppelmarmelad
Äpplen, skalade, skivade samt urkärnade
Syltsocker
Kanel
Koka äpplena med lite vatten så det blir mos. I med socker samt kanel, häll upp på burkar och njut!
Jag tog vanligt socker samt pektin istället för syltsocker. Våga samaka under tillagningen, det är inte så mycket som kan gå fel! Det som jag tror gjorde marmeladen lite rinning, var att jag hade för mycket vatten i början när jag gjorde moset. men men, det må vara hänt, den var mycket god ändå!
Två flaskor äppeljuice samt fyra burkar äppelmarmelad klara.
Musten som fortfarande står och jäser skall vi ta hand om idag. Den smakar redan gudomligt gott! Återkommer med mer om den..
Så roligt att äntligen få berätta att jag är en av fem bloggare som i fortsättningen skall blogga på den nya matportalen tillagat.se! Mina gamla bloggposter kommer så småningom flyttas över dit, men så länge, håll till godo med de nya! Min blog...
Mer än så säger jag inte.. men stora saker är i görningen! Därav lite dåligt med uppdateringar. Bakat har jag dock gjort ändå!! ...