Klara bakar

Direktlänk till inlägg 13 oktober 2011

Fyriskaka

Av Klara - 13 oktober 2011 14:15

Ja, fortfarande med köket fullt av äpplen så måste jag fortsätta vara kreativ! Igår kväll blev det därför Fyriskaka till min käraste, i en mycket passande hjärtform såklart för övrigt!


Min mamma har alltid bakat fyriskaka, men hade inte receptet i huvudet igår när jag ringde henne. Dock så är ju denna kaka galet enkel kom jag på efter en stund och arbetade enligt eget huvud. Äppelsockerkaka som den också kallas, skvallrar om hur enkel den är att göra. Gör en sockerkaka efter behag, på med skivade äpplen samt socker och kanel. In i ugnen och sedan mums!


Detta recept använde jag mig av igår.


Fyriskaka


125 g smör

1,5 dl socker

2 ägg

2,5 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

2 msk mjölk

ca 3 äpplen

kanel

socker


Smält smör och låt det svalna. Blanda socker och det avsvalnade smöret i en bunke. Rör i ett ägg i taget, och vispa sedan alltsammans pösigt med elvisp. Vänd i mjöl, bakpulver samt mjölken. Häll i smörad och bröad form. Skala och skiva äpplen tunt. Tryck ner dem en bit i smeten, strö över socker samt kanel. Grädda i ugnen, den nedre delen, i 175 grader i 30-40 min.


  Fyriskaka till efterrätt!

Vi rörde ihop en vaniljsås igår när kakan var klar (Per Mobergs recept), och njöt sedan med en kopp te!


  Mums!


Måste också visa en bild på det nya äppelmustprojektet som flyttat in i köket! Vi hade ju en liten sats som stod i en kastrull förra veckan. Efter sex dagar så silade vi av den, och tillsatte lite socker. Den blev god, men något söt tyckte vi - så nästa gång kan vi vara riktigt snåla på sockret (och det är ju bra).


Nu har vi som sagt slagit på stora trumman, och jag tror det finns plan på både äppelglögg, äppelmust och annat äppligt med denna!


  Monsterdamejang med äpplen i!

 
 
Miriam

Miriam

6 november 2011 19:42

Mmmm den ser god ut!

http://livingbymiriam.blogspot.com

Klara

7 november 2011 00:03

Det var den:)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Klara - 11 februari 2013 22:36

Så roligt att äntligen få berätta att jag är en av fem bloggare som i fortsättningen skall blogga på den nya matportalen tillagat.se!   Mina gamla bloggposter kommer så småningom flyttas över dit, men så länge, håll till godo med de nya! Min blog...

Av Klara - 6 februari 2013 23:27

Mer än så säger jag inte.. men stora saker är i görningen! Därav lite dåligt med uppdateringar. Bakat har jag dock gjort ändå!! ...

Av Klara - 13 januari 2013 20:13

Ännu inga bilder att skryta om från nyår, men de kanske kommer! Här är iallafall min provlagning av desserten som vi sedan serverade som avslut på nyårsmiddagen.       Den ser kanke lite läbbig ut, men det kan jag meddela att den inte var! ...

Av Klara - 8 januari 2013 12:15

När våra gäster anlände på nyårsafton så välkomnades de med snittar och champagne! De bestod av hummer i hummerfond serverad på ostronskal, sesampanerad gravlax i asiatisk majonäs, pilgrimsmussla inlindad i bacon och salvia samt anklever på danskt rå...

Av Klara - 6 januari 2013 16:00

God fortsättning på det nya året! Jag och min sambo beslutade oss för att bjuda på dundermiddag denna nyårsafton. Och av en slump så fick vi för oss att vi skulle bjuda på Nobelmenyn som den serverades för hundra år sedan. Då man faktiskt åt lite ann...

Ovido - Quiz & Flashcards