Direktlänk till inlägg 13 oktober 2011
Ja, fortfarande med köket fullt av äpplen så måste jag fortsätta vara kreativ! Igår kväll blev det därför Fyriskaka till min käraste, i en mycket passande hjärtform såklart för övrigt!
Min mamma har alltid bakat fyriskaka, men hade inte receptet i huvudet igår när jag ringde henne. Dock så är ju denna kaka galet enkel kom jag på efter en stund och arbetade enligt eget huvud. Äppelsockerkaka som den också kallas, skvallrar om hur enkel den är att göra. Gör en sockerkaka efter behag, på med skivade äpplen samt socker och kanel. In i ugnen och sedan mums!
Detta recept använde jag mig av igår.
Fyriskaka
125 g smör
1,5 dl socker
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
2 msk mjölk
ca 3 äpplen
kanel
socker
Smält smör och låt det svalna. Blanda socker och det avsvalnade smöret i en bunke. Rör i ett ägg i taget, och vispa sedan alltsammans pösigt med elvisp. Vänd i mjöl, bakpulver samt mjölken. Häll i smörad och bröad form. Skala och skiva äpplen tunt. Tryck ner dem en bit i smeten, strö över socker samt kanel. Grädda i ugnen, den nedre delen, i 175 grader i 30-40 min.
Vi rörde ihop en vaniljsås igår när kakan var klar (Per Mobergs recept), och njöt sedan med en kopp te!
Måste också visa en bild på det nya äppelmustprojektet som flyttat in i köket! Vi hade ju en liten sats som stod i en kastrull förra veckan. Efter sex dagar så silade vi av den, och tillsatte lite socker. Den blev god, men något söt tyckte vi - så nästa gång kan vi vara riktigt snåla på sockret (och det är ju bra).
Nu har vi som sagt slagit på stora trumman, och jag tror det finns plan på både äppelglögg, äppelmust och annat äppligt med denna!
Så roligt att äntligen få berätta att jag är en av fem bloggare som i fortsättningen skall blogga på den nya matportalen tillagat.se! Mina gamla bloggposter kommer så småningom flyttas över dit, men så länge, håll till godo med de nya! Min blog...
Mer än så säger jag inte.. men stora saker är i görningen! Därav lite dåligt med uppdateringar. Bakat har jag dock gjort ändå!! ...