Direktlänk till inlägg 30 oktober 2011
När man byter jobb måste man baka till sina gamla kollegor. Framför allt om man har fått för sig att ha en bakblogg, då måste man verkligen baka! Då det florerar ganska så mycket söta bakverk på jobbet så kom jag på idén att bjuda på frukost istället, som var mycket uppskattat!
Jag bakade dels min snabba limpa som jag bloggat om tidigare, sedan bakade jag även tekakor!
Tekakor och snabba limpan!
Tekakorna görs enligt receptet med vetekli. Jag byter ut det mot kruskakli som är ett mer fiberrikt vetekli. Men man får göra precis som man vill.
Rutiga kokbokens tekakor
100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 tsk socker
2 dl vetekli
ca 1,2 l vetemjöl
Smält smöret och häll i mjölken. Smula jästen i en bunke, värm degspadet till fingervärme och häll över jästen. Tillsätt salt, socker, vetekli samt vetemjöl. Tillsätt så mycket mjöl så att degen släpper bunken. Arbeta antingen för hand, eller i bakmaskin. Låt jäsa under duk på dragfri plats till dubbel storlek (ca 30 min). Arbeta sedan degen och kavla ut/skär upp den i valfri storlek på bullar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och låt återigen jäsa till dubbel storlek. Grädda i ugnen i 225 grader, ca 15 minuter.
Detta recept blir 15 bullar enligt bokens storlek på tekakorna. Jag fick nu senast 12 kakor, så det beror ju helt på hur stora frukostmackor man vill ha!
Bakning!
Igår hade vi även mina syskon och deras fina respektiven på besök. Då bjöds det på sufflé till dessert! Som jag höll på att förstöra totalt, haha! Receptet är nämligen så att man skall dela på äggulor och äggvitor (sjuka mängder för övrigt). Och sedan skulle äggvitorna stå och vila, medan man gör en kräm på äggulorna och lite annat. Problemet är bara att jag gör en kräm på äggvitorna istället för äggulorna och upptäcker inte mitt misstag förrän 10 minuter innan suffléerna skall serveras då jag skall vispa äggvitan till en maräng - och då ser att jag bara har äggulor i kylen! Men ingen panik nu. Jag skrapade ihop de sista råvarorna vi hade i kylen, och fick göra om alltihopa! Och..
..det blev suffléer trots allt!
Detta är en dessert som skall serveras a la minute, då suffléerna reser sig flera centimeter i ugnen men sedan snabbt sjunker så fort man tar ut dem.
De serverades med en havtornssås, som gjordes med havtorn blandat med lite vatten, socker och sirap i en kastrull. Om jag minns rätt, redde vi den lite med maizena för att få den lite mer trögflytande.
Det blev sufflé tillslut!
De blev goda, och allt slit innan var som bortblåst! Bakning är härligt :)
Så roligt att äntligen få berätta att jag är en av fem bloggare som i fortsättningen skall blogga på den nya matportalen tillagat.se! Mina gamla bloggposter kommer så småningom flyttas över dit, men så länge, håll till godo med de nya! Min blog...
Mer än så säger jag inte.. men stora saker är i görningen! Därav lite dåligt med uppdateringar. Bakat har jag dock gjort ändå!! ...