Direktlänk till inlägg 28 november 2011
Ja, nu drar det igång. December är snart här och det första adventsljuset har redan tänts! Dessa tider är ju alla bakares och matlagares, och alla andra fantasters stora högtid. Alla frossar i de fantastiska kryddor och maträtter som hör julen till. Så även jag såklart! Jag börjar lite smygande med ett recept på pepparkakor som hör till kapitlet den enkla varianten. Man gör en deg på nolltid och sedan trycks de ut från små bollar till runda kakor på plåten. Bara att lägga i en vacker burk när de är klara, och kanske ge bort i present om du av en händelse skall på adventsfika någon gång snart?
Pepparkakor som väntar på att bli "uttryckta" på plåten till just kakor!
Ja, jag vet det ser inte klokt ut! Men det var enklast att rulla alla kakor först innan jag tryckte ut dem på plåten. Receptet kommer nedan, så förstår ni vad jag pratar om. Receptet hittade jag på nätet av en slump när jag letade annan inspiration.
Mirakelgoda pepparkakor
av "Husmorsorna" från Förkväll
200 g rårörsocker, ekologiskt
225 g smör, rumsvarmt
1 ägg
2 tsk bikarbonat
1 msk sirap
3 tsk kardemumma
3 tsk kanel
7 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 225 grader. Rör ihop sockret och smöret till en fluffig smet. Rör ihop ägget och bikarbonatet för sig. Blanda sedan ihop allt med allt till den deg. Den blir lite som en sconesdeg. Rulla ihop till små bollar och tryck ut till kakor på plåtar. Kakorna kommer gå sönder i kanterna så det är ingen idé att försöka forma något av kakorna! Sätt in i ugnen i ca 5 minuter, ta ut dem när de har fått färg.
Här är det precis uttryckta kakor som skall in i ugnen.
Tänk på att trycka ut dem så pass mycket att de verkligen blir tunna. Mina första tre kakor blev alldeles för tjocka, och då blir de aldrig riktigt hårda. (De syns inte här, för de slängdes).Det var ett bra recept, dock var mjöl och socker utskrivna i gram vilket är värdelöst om man kanske saknar en köksvåg. Så, jag skrev om det i dl till er som vill prova på receptet.
Färdiga pepparkakor att bjuda på!
Pepparkakorna blev kanongoda! Kan verkligen rekomendera att göra dem hemma. Det var en lätt deg att göra och tog kort tid, men ett tips är att ställa fram smöret i tid - allt blir mycket lättare sen när det verkligen är mjukt. Lite tidskrävande är det ju sen när alla bollar skall tryckas ut på plåtarna, men vad tusan - det är alltid lite pyssel när man gör pepparkakor!
Vi ses snart igen, nästa gång tror jag det blir lussekatter i olika former. Det saknas fortfarande här hemma i frysen (annars saknar inte frysen så mycket, proppfull..suck..)
Glad advent mina vänner och tack för att ni läser, jag blir så glad!
Så roligt att äntligen få berätta att jag är en av fem bloggare som i fortsättningen skall blogga på den nya matportalen tillagat.se! Mina gamla bloggposter kommer så småningom flyttas över dit, men så länge, håll till godo med de nya! Min blog...
Mer än så säger jag inte.. men stora saker är i görningen! Därav lite dåligt med uppdateringar. Bakat har jag dock gjort ändå!! ...