Klara bakar

Direktlänk till inlägg 19 december 2011

Chokladkola och vörtbröd

Av Klara - 19 december 2011 19:48

Chokladkolan har jag nu äntligen kokat! (som mina syskon tjajat). Jag lärde mig den här kolan när jag jobbade på en förskola för några år sedan. De har varje höst en basar där alla barn får göra saker som säljs i olika stånd. Där säljs det även små påsar med denna kola till allas fötjusning. Dock var det de stackars fröknarna som fick stå och koka sats efter sats med kola för att det skulle räcka till alla sugna barn (läs föräldrar!)


 

Kola på spisen!

Kolan är mycket enkel att göra, det enda som är viktigt är att den skall kokas i exakt sju minuter. Annars blir det bökigt när man skall försöka dela dem och slå in dem i papper.


Klaras chokladkola efter dagisreceptet

110 g margarin
2 dl socker
1 dl sirap
4 msk kakao


Blanda allt i en kastrull, koka i sju minuter. Häll upp på bakplåtspapper och låt stelna. Skär i bitar och slå in i papper.


 

Kola på stelning

Ja det var alles med kolan. Svårare än så är det inte. Det som är tidskrävande är att man sen skall dela skiten och sitta och vika in vareeeeenda bit i ett smörpapper. :) Men värmer man lite glögg och sätter på en julskiva så blir det ganska mysigt! Dessutom väldigt uppskattat, jag har till exempel lyckas att skapa ett allvarligt beroende av denna kola hos min familj till varje julafton - har jag inte bakat den vet jag knappt om jag får vara med!

 
Så här fint kan man göra med det man bakar! Kolorna syns i den bakre burken..

Jag har bakat vörtbröd också. Otroligt gott och blir ju oemotståndligt med en bit ljummen julskinka på! Jag gör mitt recept efter en bok som heter VInterkalas av en kock som heter Hannu Sarenström. Jättehärlig bok, med allt från sill till julgodis. Hans melodi är dessutom att göra saker från början och inte fuska och ha i en massa skräp, och det gillar både jag och min sambo (som står för sillen!) Detta är helt och hållet Hannus recept..


Vörtbröd, 3 jullimpor

75 g smör
2 flaskor lättöl ā 33 cl
100 g jäst
1 påse vörtmix
1 dl mörk sirap
2 krm malen ingefära
1 krm malda pomeransskal
1 krm malda kryddnejlikor
1 dl russin (det hoppar jag över, för jag tycker inte om russin i bröd!)
2 l rågsikt

Smält smöret och häll i ölet. Få den fingervarm. Smula ned jästen och tillsätt vört, sirap, salt, kryddor och russin. Arbeta in så mycket mjöl att degen blir smidig och blank. Jäs under duk i 40-60 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den jämn och forma tre släta limpor som placeras i tre smorda 1,5 l formar. Jäs limporna övertäckta på varm plats i 45-60 minuter. Grädda sedan bröden i 50-60 minuter i 175 grader. Pensla med lite ljummet vatten blandat med sirap före och efter gräddning.

Tyvärr har jag ingen bild på dessa mumsiga bröd då de frystes in innan jag kom på att jag borde ha fotograferat dem till bloggen. Jaja, kommer ni hem hit får ni smaka på det istället! Jag hoppas mamma min låter det finnas på julbordet också..

 
Mitt köksfönster önskar God Jul!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Klara - 11 februari 2013 22:36

Så roligt att äntligen få berätta att jag är en av fem bloggare som i fortsättningen skall blogga på den nya matportalen tillagat.se!   Mina gamla bloggposter kommer så småningom flyttas över dit, men så länge, håll till godo med de nya! Min blog...

Av Klara - 6 februari 2013 23:27

Mer än så säger jag inte.. men stora saker är i görningen! Därav lite dåligt med uppdateringar. Bakat har jag dock gjort ändå!! ...

Av Klara - 13 januari 2013 20:13

Ännu inga bilder att skryta om från nyår, men de kanske kommer! Här är iallafall min provlagning av desserten som vi sedan serverade som avslut på nyårsmiddagen.       Den ser kanke lite läbbig ut, men det kan jag meddela att den inte var! ...

Av Klara - 8 januari 2013 12:15

När våra gäster anlände på nyårsafton så välkomnades de med snittar och champagne! De bestod av hummer i hummerfond serverad på ostronskal, sesampanerad gravlax i asiatisk majonäs, pilgrimsmussla inlindad i bacon och salvia samt anklever på danskt rå...

Av Klara - 6 januari 2013 16:00

God fortsättning på det nya året! Jag och min sambo beslutade oss för att bjuda på dundermiddag denna nyårsafton. Och av en slump så fick vi för oss att vi skulle bjuda på Nobelmenyn som den serverades för hundra år sedan. Då man faktiskt åt lite ann...

Ovido - Quiz & Flashcards