Direktlänk till inlägg 6 februari 2012
Vid middag förra veckan så behövde sällskapet en del snittar innan den riktiga middagen skulle serveras, då vi var hungriga och dessutom hade en del att göra innan vi kunde sätta oss till bords.
Jag och min sambo fick en fin kokbok i julklapp, nämligen Systrarna Eisenmans Mingelmat. Mycket trevlig bok på alla sätt och vis och vi har redan lagat ur den ett flertal gånger! Även kvällen till ära så använde jag mig av recept i denna bok. Jag gjorde laxsnittar med wasabi, egna minigrissini, tomat-och mozarellasallad på tandpetare samt Gougčres, som jag skall visa nedan. Nästan allt gick åt, men jag anade som sagt att folk skulle vara hungriga efter en hel arbetsdag.
Gougčres är smaksatta petit-chouer. Alltså behöver man göra en sådan deg först. Grunddegen kallas pâte-ā-choux och är grunden för att sedan jobba vidare och göra en dessert av den, eller fylla med goda röror, eller som i detta fall - smaksätta degen. Ordet petit-choux har jag lärt mig betyder "små kålhuvuden" just för att de färdiga läckerheterna ser ut som små kålhuvuden!
Pâte ā choux-deg
75 g osaltat smör
1, 5 dl mjölk
1,5 dl vetemjöl
2 ägg
1 äggvita
Värm ugnen till 200 grader. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjölken och koka upp. Rör snabbt ner mjölet och blanda kraftigt tills smeten släpper kanterna. Ta av från plattan. Vispa degen med elvisp tills den svalnat. Tillsätt sedan äggen, ett i taget, och vispa under tiden. Tillsätt till sist äggvitan och vispa ytterligare i några minuter.
Gougčres med ost och cayennepeppar
ca 100 g riven ost, tex Gruyčre eller parmesan eller blanda valfritt efter vad som finns i kylen
en nypa Cayennepeppar
Blanda i detta i smeten och spritsa eller klicka ut till små bollar på en plåt.
Spritsar ut blivande Gougčres på plåten
Strö över flingsalt om man vill. Grädda sedan genast i ugnen i 10 minuter, och tappa inte hoppet-det händer inte så mycket dessa första tio minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 20 minuter eller tills de är gyllenbruna.
Servera dem antingen varma eller kalla!
Mums! Självklart är de allra godast om man serverar dem varma och på en gång. Men man kan ha annat att göra i köket också när man skall laga middag!
Det är inte så svårt!
Det finns ju såklart flera andra smakkombinationer att smaksätta Gougčren med. Till exempel cheddarost och bacon eller curry eller varför inte lax och dill. Endast fantasin sätter gränser, så är det!
Så roligt att äntligen få berätta att jag är en av fem bloggare som i fortsättningen skall blogga på den nya matportalen tillagat.se! Mina gamla bloggposter kommer så småningom flyttas över dit, men så länge, håll till godo med de nya! Min blog...
Mer än så säger jag inte.. men stora saker är i görningen! Därav lite dåligt med uppdateringar. Bakat har jag dock gjort ändå!! ...