Direktlänk till inlägg 21 februari 2012
Vad skall jag annars bjuda på om inte semlor? Idag blev det detta bakverksfenomen på agendan. Jag gör ju allt från grunden såklart, och började därför med bullarna.
Jag brukar försöka göra dem relativt små då man alltid efter tre kvarts semla undrar vad man egentligen håller på med och kanske också får en liten obehagskänsla i magen. Det vill vi ju då rakt inte vara med om - därför små semlor!
Nygräddade semmelbullar
Min vanliga husbibel Den rutiga kokboken stod för receptet idag, och det är ju inga konstigheter alls egentligen.
75 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
1 dl socker (jajjemen)
1 ägg
0,5 tsk hjorthornssalt
ca 9 dl vetemjöl
Smält smöret och häll i mjölken. Smula jästen i en bunke och häll på den fingervarma degvätskan. Tillsätt salt, socker och ägg. Blanda hjorthornssaltet med lite av mjölet och häll i vätskan. Tillsätt sedan så mycket mjöl att degen blir genomarbetad och slät. När den släpper kanterna, låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Arbeta sedan degen smidig på mjölat bakbord och rulla till bullar, lägg dem på en plåt. Låt sedan jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.
Pensla med ägg och grädda i 5-10 minuter i 250 grader.
Många nygräddade bullar!
Hjorthornssalt är kanske inget du har hemma, det spelar oftast ingen roll då det har samma effekt som bikarbonat eller bakpulver. I detta recept går det alldeles utmärkt att byta hjorthornssaltet mot bakpulver, men ta den dubbla mängden mot vad som står i receptet.
Jag är en av de avskydda människorna som inte vill ha mandelmassa i min semla. Men det fina i kråksången när man bakar själv är att man kan vispa ihop en liten vaniljkräm som man kan smyga ner i sin semla när ingen ser. Vilket jag gjorde idag. Om det passar i smaken så finns det många lätta recept på nätet, det är inte alls svårt men var hela tiden med vid kastrullen då det är kokande mjölk du jobbar med!
För alla normalbegåvade människor som vill ha mandelmassa i sin semla så är det ungefär lika enkelt om inte enklare än vaniljkräm, att göra den själv. Det enda som behövs är sötmandel och socker. Koka och skala mandeln, 200 g. Blanda sedan med 200 g strösocker och kör i mixern tills det blivit en massa. Klart! (när semlan sen skall serveras skall ju mandelmassan blandas med lite av innandömet på bullen). Det finns lyxigare varianter med lite bittermandel och florsocker i också - det är bara att botanisera bland recepten.
Smaklig måltid!
Ordet semla kommer för övrigt från latinets simila som helt enkelt betyder finsiktat vetemjöl.
Så roligt att äntligen få berätta att jag är en av fem bloggare som i fortsättningen skall blogga på den nya matportalen tillagat.se! Mina gamla bloggposter kommer så småningom flyttas över dit, men så länge, håll till godo med de nya! Min blog...
Mer än så säger jag inte.. men stora saker är i görningen! Därav lite dåligt med uppdateringar. Bakat har jag dock gjort ändå!! ...