Klara bakar

Direktlänk till inlägg 19 mars 2012

Creme Brulée

Av Klara - 19 mars 2012 13:00

Slurp! Finns det någon godare dessert? Men vilken av dem är det nu som är Creme Brulée? Och vad är Creme Caramel och Creme Catalana för något? Allt är gott och snarlikt, men är ändå tre helt olika desserter.


Creme Caramel har ungefär samma ingredienser som en Creme Brulée, men serveras med en karamellsås ovanpå. Såsen läggs i botten på den form man gör desserten i, och sedan vänds den upp och ner vid servering så att såsen kommer överst.

Creme Catalana är egentligen en vaniljkräm som kyls i kylskåp och sedan häller man en knäcksås ovanpå,man låter också den stelna - och sedan serveras. Mycket gott alltihop! Men jag har alltså gjort den varianten där man bränner socker ovanpå så det blir en hård krispig yta.


 

Ogräddade bruléer. Två av dem experimenterar jag med- har haft i daimchoklad i smeten. Har även ställt dem i ett vattenbad, då jag inte litar på att min ugn håller en jämn temperatur.


Leilas Creme Brulée

5 dl vispgrädde
1 dl mjölk

5 äggulor

1 dl strösocker

1 färsk vaniljstång


Sätt ugnen på 95 grader. Vispa samman grädde, äggulor och mjölk. Dela vaniljstången och skrapa ur vaniljen, blanda det med strösockret och tillsätt sedan det till smeten. Häll i portionsformar och ställ på en plåt. Låt grädda i ugnen i ca 2 timmar, ugnen får inte överstiga 100 grader. Efter gräddning, kyl dem i kylskåp, gärna över natt. Innan servering, strö på strösocker eller råsocker och bränn av med en brännare. har man inte det kan man ställa dem i ugnen med grilläge på i 250 grader.


 

Creme Bruléerna är gräddade här, men inte än kylda.


Jag har testat att med två av portionerna tillsätta daimchoklad i smeten, innan den skickades in i ugnen. Jag ville se om det blev gott, eller för rinnigt, eller rent av för sött (va, går det?).


 

Jag testar ytterligare en sak. Farinsocker på två och råsocker på två.


Jag och min sambo ville testa ytterligare en sak, nämligen vilket socker som blir godast på. De mörka på bilden har farinsocker på, och de ljusare har råsocker på. Resultatet som vi fick var att farinsockret lätt blev för bränt, vilket inte blir så gott. Däremot så var råsockret kanongott!


 

Creme Bruléerna blir brända!


Vi fick en bruléebrännare i julklapp, och är kanske inget man använder varje dag. Men nu kände vi att det var dags. Vanlig tändgas används, dock så tar gasen slut väldigt fort så var beredd att fylla på mer under tillagningen..


 

De mörka har farinsocker och de ljusa råsocker. Dessutom har en mörk och en ljus daim i sig!


Ja, fyra bruléer på två personer. Helt lagom! De med daimchokladen i blev såklart jättegoda, men både lite för rinniga och för söta. Så desserten står sig helt klart precis just som den är. Smaklig måltid!

 
 
Petter Karlsson

Petter Karlsson

19 mars 2012 15:11

Kul!

Jag premiärade med att göra 12 st till nyårsafton vilket gjorde succé.

Angående bränningen så läste jag mig till att det gick lika bra med vanligt vitt socker och det blev riktigt bra.

Dock så körde jag först en bränning med ett lager och sen ett sista lager och en andra bränningen vilket gav en riktigt fin tjock knäckig yta.


När jag köper Cremé Brulée ute så får man dom alldeles för ofta brända. En av få saker jag vågar säga till om så att man får en ny :)

http://petterkarlsson.se

Klara

19 mars 2012 15:25

Jag förstår det! Nice!
Ja, vanligt socker går ju också bra, men vi tänkte att det kändes lyxigare med råsocker :)
Smart att du körde bränningen i flera lager, jag tror kanske vi tog liiite för mycket socker så vi fick bränna en stund för att det skulle smälta ordentligt.
Roligt att du läser Petter!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Klara - 11 februari 2013 22:36

Så roligt att äntligen få berätta att jag är en av fem bloggare som i fortsättningen skall blogga på den nya matportalen tillagat.se!   Mina gamla bloggposter kommer så småningom flyttas över dit, men så länge, håll till godo med de nya! Min blog...

Av Klara - 6 februari 2013 23:27

Mer än så säger jag inte.. men stora saker är i görningen! Därav lite dåligt med uppdateringar. Bakat har jag dock gjort ändå!! ...

Av Klara - 13 januari 2013 20:13

Ännu inga bilder att skryta om från nyår, men de kanske kommer! Här är iallafall min provlagning av desserten som vi sedan serverade som avslut på nyårsmiddagen.       Den ser kanke lite läbbig ut, men det kan jag meddela att den inte var! ...

Av Klara - 8 januari 2013 12:15

När våra gäster anlände på nyårsafton så välkomnades de med snittar och champagne! De bestod av hummer i hummerfond serverad på ostronskal, sesampanerad gravlax i asiatisk majonäs, pilgrimsmussla inlindad i bacon och salvia samt anklever på danskt rå...

Av Klara - 6 januari 2013 16:00

God fortsättning på det nya året! Jag och min sambo beslutade oss för att bjuda på dundermiddag denna nyårsafton. Och av en slump så fick vi för oss att vi skulle bjuda på Nobelmenyn som den serverades för hundra år sedan. Då man faktiskt åt lite ann...

Ovido - Quiz & Flashcards