Klara bakar

Direktlänk till inlägg 21 juli 2012

Flädersaft

Av Klara - 21 juli 2012 15:30

Flädern blommar helt plötsligt och så är det förbi. Runt midsommar brukar de blomma, men på grund av årets svala försök till sommar så kom blomningen bara för några veckor sedan. Vilket var tur, för vi hade aldrig hunnit göra saft om det blommat vid midsommar!


Då vi flyttat och saknade naturlig fläderblom-kran så hade vi lite huvudbry om var vi skulle få tag på flädern i år. Det löste sig dock av sig självt då vi var på väg hem från tunnelbanan och sambon plötsligt stannade till vid vår allmäning och utbrast att det luktar ju fläder! Vi lyfte blickarna och upptäckte att hela vår lilla park var fylld av de väldoftande fläderbuskarna! I bästa blomfas dessutom! Så lämpligt..


 

Så här såg det ut under handduken från förra inlägget :)


I fem dagar fick de nyutslagna blommorna stå tillsammans med en herrejösses massa socker, citron, citrinsyra och vatten.


2 kg socker

2 liter vatten

4-5 cotroner i skivor

ca 45 blomkransar

kanske 45 gram citronsyra (minns inte riktigt)


Låt stå i en kastrull med något över. Gärna mörkt. Efter fyra till fem dagar - sila och häll upp i nytvättade, varma  (helst kokade) flaskor.


 

Silad flädersaft!


Saften går alldeles utmärkt att frysa dessutom. Och det är ju kalas om man inte är redo att hälla i sig 2 kg socker på oroväckande kort tid. För det gör man om allt finns lättillgängligt, så gott är det!


 

Upphälld saft i både ge-bort-flaskor och vår egen ha-i-kylen-flaska!

 

Tips!

När vi bilar genom Europa, vilket händer då och då, så brukar vi passa på att stanna i Tyskland på Lidl eller motsvarande för att köpa lite goda ölsorter. Och båda har kravet god öl, men jag har dessutom kravet fin flaska med bra stäng-lock. Dessa sparar jag sedan och vips, fin ge-bort-flaska!


På återseende!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Klara - 11 februari 2013 22:36

Så roligt att äntligen få berätta att jag är en av fem bloggare som i fortsättningen skall blogga på den nya matportalen tillagat.se!   Mina gamla bloggposter kommer så småningom flyttas över dit, men så länge, håll till godo med de nya! Min blog...

Av Klara - 6 februari 2013 23:27

Mer än så säger jag inte.. men stora saker är i görningen! Därav lite dåligt med uppdateringar. Bakat har jag dock gjort ändå!! ...

Av Klara - 13 januari 2013 20:13

Ännu inga bilder att skryta om från nyår, men de kanske kommer! Här är iallafall min provlagning av desserten som vi sedan serverade som avslut på nyårsmiddagen.       Den ser kanke lite läbbig ut, men det kan jag meddela att den inte var! ...

Av Klara - 8 januari 2013 12:15

När våra gäster anlände på nyårsafton så välkomnades de med snittar och champagne! De bestod av hummer i hummerfond serverad på ostronskal, sesampanerad gravlax i asiatisk majonäs, pilgrimsmussla inlindad i bacon och salvia samt anklever på danskt rå...

Av Klara - 6 januari 2013 16:00

God fortsättning på det nya året! Jag och min sambo beslutade oss för att bjuda på dundermiddag denna nyårsafton. Och av en slump så fick vi för oss att vi skulle bjuda på Nobelmenyn som den serverades för hundra år sedan. Då man faktiskt åt lite ann...

Ovido - Quiz & Flashcards