Klara bakar

Senaste inläggen

Av Klara - 2 december 2012 10:00

Ja, tro det eller ej, men nu är julen snart här! Och inte är jag ledsen, trots att jag närmar mig 30 år så är jag barnsligt förtjust i julen. Och jag hoppas verkligen inte att det går över.

Första advent är det idag, och självklart skall det ligga lussekatter på faten då! Här är ett recept från boken "Vinterkals", en receptbok jag tycker väldigt mycket om. Författaren heter Hannu Sarenström och tillsammnas med otroligt fina och goda recept så är hela boken en enda julefröjd för ögat med otroligt fina bilder.

 

 Hannus lussekatter
ca 40 st

 

50 g jäst för söta degar

100 g smör

5 dl standardmjölk

250 g Kesella

2 pkt saffran (1g)

1,5-2 dl strösocker

0,5 tsk salt

ca 17 dl vetemjöl

Dela jästen i degbunken. Smält smör, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll det över jästen och blanda tills allt löst sig. Tillsätt kessella, saffran, socker, salt, och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Jag gör allt i assistenten, men det går utmärkt att göra det för hand också. Det är bara lite tyngre, och tar lite längre tid! När degen är smidig, låt jäsa under bakdug i 40 minuter.

Ta sedan upp degen och knåda den smidig. Välj hur du vill baka ut dem, jag gör klassiska kusar. Jag tar en bit, rullar ut den till en längd och knorvlar ihop den till en kuse! Tryck i ett russin i varje ände, och låt sedan jäsa i ytterligare 40 minuter.

Grädda sedan i 250 grader i mitten av ugnen, i 5-8 minuter.

 

 

Nygräddade!

 

 

 

Jag hoppas det skall räcka julen ut! Annars är det bara att baka mer..Stackars mig!

Av Klara - 18 november 2012 18:37

Mycket bakar jag, men hinner inte alltid få upp det på bloggen! Här bjuder jag på blandad bakning och förhoppningsvis lite inspiration!


 

Äppelmarmelad som jag lärt mig receptet från en vän. Jag har gjort den förr, och här hittar du receptet.

 


 

Här slängde jag ytterst improviserat ihop en äppelkaka när vi besökte fina vänner för några veckor sedan. Vi tyckte att vi var kort om dessert plus att det fanns en massa äpplen över!


Pajdegen finns i botten, sedan blandade jag äppelbitar med socker och kanel. Hällde det i formen, hyvlade kallt smör över och ringlade sedan ljus sirap över hela kalaset. Den gick ned till en kopp kaffe vill jag lova!

 


 

Mina gamla standardtekakor som jag gör när det bara behöver finnas bröd i frysen och som är lätta att ta med till jobbet. Jag har bakat dem förr och här hittar du receptet!

 


 

Dessa bröd har jag inget minne av att jag bakat, haha! Hittade dem när jag gick igenom kameran. De ser goda ut iallafall!


Ha en bra söndag!

Av Klara - 29 oktober 2012 21:40

Som ni ser till höger så finns det en bild som säger "Månadens sötsak". Klicka på den och ni kommer till en blogg som heter Söta saker. Det är journalisten och kokoboksförfattaren Terésia Erneborg som driver den, och där bakar hon för glatta livet! Hon har en rolig sak som hon kallar månadens sötsak, där alla som vill får vara med och baka en grej på ett visst tema som hon bestämmer varje månad. Jag tyckte det läst så fasligt roligt, så jag hängde på!

Oktober månads tema är fredag, och därför bjuder jag på en chokladfondant. En, faktiskt, ganska enkel dessert som är mer än trevlig att bjuda på en fredagkväll.

Jag har använt mig av Leilas recept, för hon har kardemumma i, och det älskar jag!

 

De sjunker snabbt när de kommer ur ugnen!

120 g mörk choklad

120 g smör

1,5 dl strösocker

4 ägg

Kardemumma efter behag

1 msk kakao

Smör till formarna

Sätt ugnen på 200 grader. Smöra fyra formar rikligt. Smält choklad och smör i vattenbad. Vispa ägg och strösocker tillsammans med kardemumma och rör sedan ned kako i äggsmeten. Vänd varsamt ihop den smälta chokladen och äggsmeten. Häll upp i formar och grädda i 8-10 minuter. De skall vara rinniga i mitten! Servera med vaniljglass och bär.

 

 

Mums!

 

Happy friday!

Av Klara - 21 oktober 2012 16:07

Vad passar väl bättre en en kaka till kaffet? Senaste kakreceptet är från Saltå Kvarns årstidskokobok, som jag pratat om förut!


 


Ca 20 st

150 g osaltat rumsvarmt smör

2 dl råsocker

1 dl honung

1 ägg

100 g hasselnötskärnor

100 g vit choklad

6,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1,5 dl kakao

2 tsk vaniljsocker


Värm ugnen till 175 grader. Rör socker och smör smidigt. Tillsätt honung och ägg. Rosta hasselnötetrna i en torr panna och hacka grovt. Hacka chokladen. Blanda sedan nötter och choklad tillsammans med mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker. Arbeta ned detta i smörblandningen. Rulla degen till tre längder, lägg på plåt med bakplåtspapper och platta ut något. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter. Ta ut längderna, låt svalna en stund på galler, skär sedan i önskade kakbitar (var försiktig, de går lätt sönder). Lägg tillbaka på plåten och ställ in i ugnen igen. Stäng av ugnen, och låt skorporna torka i en timme i eftervärmen, håll ugnsluckan på glänt.

 

 

Man får sprida ut skorporna bäst man kan på plåten när de skall eftertorka.

 

Jag brukar sätta en handduk eller en slev i ugnsluckan så att den håller sig på glänt. Akta värmeslingorna i ugnen bara :)

Inget smakar bättre än en hemgjord kaka/skorpa till kaffet!

 

 

 

Lycka till!

Av Klara - 8 oktober 2012 20:15

Här ska ni få en riktig sockerchock att bita i! Hittade detta recept på en blogg som heter Sockerrus, och namnet talar för sig själv.


Cupcakes

2,25 dl vetemjöl

1,5 dl socker

1,25 tsk bakpulver

0,25 tsk salt

75 g smör, rumsvarmt

1 dl mjölk

1 ägg

1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, socker, bakpulver, salt och smör i en bunke. Häll i hälften av mjölken och blanda den så slät som det går. Vispa ihop resten av mjölken med ägget och vaniljen. Tillsätt smörsmeten och blanda till en slät smet. Fyll muffinsformar till max hälften och grädda i ugnen i ca 20 minuter.

 

 

Oops, jag råkade smaka en :)


Frostingen

175 g smör rumsvarmt

4 dl florsocker

1 burk marshmallowfluff

0,5 tsk vaniljpulver


Vispa ihop allt med en elvisp. Vispa tills den är fluffig och spritsbar.

Spritsa på cupcakesen och pynta efter smak!

 

 

Dags att servera till gästerna!

 

Jag gör inte så ofta cupcakes, och trots att dessa var både goda och trevliga att titta på, så är det vansinnigt mycket socker i. Även för en sockerälskare som jag! Ett tips är att trotsa cupcakeslagarna och göra små varianter. Lättare att äta, och det är mindre risk för att det blir för mycket. Kan även tipsa om att marshmallowfluff finns att köpa i de flesta matbutiker, brukar stå på bakhyllan. Eller kanske på den där läskiga amerikanska hyllan om en sådan finns!

 

 

 

Smaklig dessert!

 


Av Klara - 27 september 2012 17:19

Förra helgen så gav jag mig på att göra surdegsbaguetter igen! Jag gjorde det för något år sedan, som du kan läsa här. Det gick, kanske som bekant, åt skogen. Så nytt försök låg på alltså på schemat!

 

Vi bakar ju en del hemma, så en vetesurdeg finns i vår kyl. Vilket man behöver i detta recept. Jag följde denna gång ett recept från bakasurdeg.se. Passande namn på en bra sida.

 

Det man behöver är helt enkelt en vetesurdeg. Att göra en sådan finns det många varianter på. Vi har blandat vatten, ekologiskt mjöl och lite honung. Jag är osäker på mängderna, men tänk att du skall få till en "american pancakes"-smet i konsistensen. Låt den sedan stå i rumstemperatur i en dag, i en burk med lock. Fyll på med lite mjöl och vatten igen, och kanske låta den stå framme en dag till. Och sedan in i kylen. Våga prova lite, och lita på konsistens och lukt. Den skall bubbla lite, lukta syrligt och vara så där lite tjock som amerikansk pannkakssmet!

 

Så, eftersom jag hade min surdeg klar, så kunde jag enkelt starta receptet. Jag startade på lördag morgon för att så smånigom få klara baguetter till frukost dagen efter! Till dessa baguetter skulle det göras en fördeg. Det är 100 g vetesurdeg, 100 g ekologiskt vetemjöl samt 150 g vatten. Detta blandas och får sedan stå under dagen i rumstemperatur (typ ovanpå kylen, där det är lite varmare) med en bakduk på.

 

 

Här bereds degen i assistenten, totalt 16 minuter.

 

På kvällen sen så skall degen göras. Då blandas fördegen, 800 g Manitoba Cream, som är ett speciellt vetemjöl som finns i vanliga mataffären, samt 450 g vatten och 20 g salt. Detta skall beredas i assistent i först 12 minuter utan saltet. Tillsätt sedan det och arbeta degen ytterligare 4 minuter. Smörj en plastbunke med rapsolja, lägg i degen och låt sedan kalljäsa i kylen över natten. Lägg en handduk eller ett plastlock över.

 

 

 

Färdigjäst baguettedeg från kylen.

 

När söndag morgon äntligen nalkades så satte jag först på ugnen på maxtemperatur. Vi har en så dålig ugn att den knappt kommer upp till 275 grader som det skall vara. Därav maxtemp i en timme, så blir det så bra det kan bli. Därefter tog jag fram degen från kylen, så att den fick stå framme en timme innan själva utbakningen.


När degen väl skall bakas ut, skall den inte knådas - då förstörs alla fina luftbubblor som finns i degen. Dela degen, i fyra delar (jag gjorde två stora baguetter, och fyra mindre), dra ut dem, vrid dem lite och lägg sedan på plåten. In i ugnen och grädda sedan i tio minuter. Häll på lite vatten på ugnsbotten för att få skorpa på bröden.

 

 

Nygräddade baguetter.

 

Efter tio minuter i ugnen, sänk temperaturen till 250 grader, och stick in en ugnstermometer i ett bröd. När bröden blivit 96 grader är de klara. Se till bara att hela termometern är i ett bröd, annars kommer den bli missvisande! 

Jag höll bröden inne till 98 grader för jag tyckte inte de såg klara ut, och det gjorde jag rätt i. Så våga lita på vad du ser :)

 

 

Gräddade baguetter i närbild!

 

Ja, det blev baguette till frukost. Och de blev bra denna gång! Skönt.. Resten av baguetterna tog jag med till jobbet, för de skall ju ätas dagsfärska! På jobbet tog de slut kan jag meddela!

 

 

 Smaklig spis!

Av Klara - 20 september 2012 16:34

Nu startar äppelsäsongen så smått, och det går ju att uttnyttja på så många sätt. Det finns inget bättre än att använda det årstiden bjuder på. Dessutom har jag tur att mina föräldrar har fyra äppelträd hemma på sin tomt som behöver plockas av då och då. Jag anmäler mig alltid frivillig!

 

Första äppelbaket för säsongen blev en äppelkaka från Saltå kvarn, receptet kommer från deras fina kokbok Året runt med Saltå Kvarn. Jag använder dessutom deras mjöl flitigt sen lång tid tillbaka, och jag kan varmt rekomendera ett besök till deras kvarn med gårdsbutik i Järna.

 

Kakan jag bakade skall egentligen ha pinjenötter på sig som en liten slutlig touch, men som vanligt är det alltid något jag saknar hemma när jag vill spontanprova ett recept!

 

 

Gräddad kaka

 


125 g smör

1,5 dl råsocker

2 ägg

2 tsk stött kardemumma

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 msk naturell yougurt

 

Fyllning

3 äpplen, gärna syrliga

3 msk råsocker

1 msk kanel

2 msk pinjenötter

 

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en form, gärna med löstagbar kant. Vispa ihop smör och socker. Vispa ner äggen, ett i taget och tillsät sedan kardemumma. Blanda mjöl och bakpulver i en separat bunke och rör sedan ner detta i smeten. Rör ner yougurten (jag hade bara fil hemma, funkade lika bra!). Häll smeten i formen.

 

Skala och skär äpplena i klyftor. Lägg dem i en skål och strö över kanel och socker. Rör om så de blir marinerade i detta. Lägg ut dem på smeten. Strö över pinjenötter om du har! Grädda i 35-40 minuter. Svalna och pudra med florsocker innan servering.

 

 

Pudrad kaka innan servering!

 


Vi åt den som den var, och den blev mycket saftig och god! Enkel att göra och uppskattas av de flesta runt bordet.

 

 

 

Sista biten?

 


Lycka till med din bakning!

 

 

Av Klara - 16 september 2012 22:51

I somras var vi ute i skogarna och plockade blåbär, som vi både gjorde paj och sylt på. Och dessutom så ville jag prova ett recept jag hittade i en av Buffétidningarna som kommer hem i brevlådan.


Det är en vetedeg med kardemumma i och i mitten lägger man en variant av blåbärssylt, i princip. I skrivande stund så är detta recept borttappat, men jag letar med ljus och lykta - så är det någon som vill provbaka dessa bullar, säg till så ska jag se om jag kan leta fram det igen.


 

Blåbärsbullar på jäsning!

Så här långt in i bakningen ser allt riktigt bra ut, precis som på bilderna, haha! Dock skedde något i ugnen som jag inte planerade..


 


De jäste och "vecklade upp sig". Jag skrattade gott när jag plockade ut dem ur ugnen. Så här skulle de ju inte bli! Jag kan dock meddela att det inte var ett dugg fel på smaken!


 

MUMS!



Ovido - Quiz & Flashcards