Klara bakar

Senaste inläggen

Av Klara - 10 maj 2012 14:15

Både jobb och annat har fått ta sin tid och därmed har bakningen blivit lidande.. iallafall utåt sett! Jag har allt smygbakat lite hemma, men att få ut det på bloggen  - det var ett moment för mycket :)


Under mina smygbakningar som jag haft så har faktiskt kameran kommit fram och fotograferat det jag gjort. Det roliga är att jag minns inte vad den ena desserten är för något! Haha! Men det ser väldigt gott ut på bilderna, det verkar vara någon chokladdessert med hallon på! Ni som åt den, var det något att ha? Jag har för mig att botten blev aningens hård..


Jaja, här kommer bilderna på den första okända desserten!


 

Här i gräddad variant!


 

Och här i pyntad variant innan servering!


Ja, den såg ju god ut.. Kan vara så att jag hittade detta recept på nätet och att det kom från någon kokbok med chokladälskande författare.. Återkommer när jag vet vad jag gjort, om någon är intresserad!


En annan dessert jag hunnit med är i LCHF-tappning. Jag har nära och kära som förespråkar mat utan socker och då vi hade dem på middag tänkte jag att jag skulle ge mig på ett försök till dessert utan socker (hur nu det skall gå till).


Jag letade febrilt på nätet även denna gång, och bestämde mig till sist för detta recept. (som jag inte längre hittar på nätet, så ni får min egen variant)


Blåbärsdessert

4 pers


Fyll fyra portionsformar med frysta blåbär halvvägs upp

Vispa 3 ägg för hand

Smält 50 g smör

Blanda i det smälta smöret med ägget och tillsätt valfri mängd kokosflingor efter tycke och smak.

Häll blandningen på blåbären och grädda i ugnen i 20 minuter, 175 grader.

Är man emot allt vad LCHF heter och gladeligen stoppar i sig socker kan man med fördel sockra blåbären rikligt med råsocker innan man häller på äggblandningen.

Servera med en klick turkisk yougurt eller vispad grädde.


 

Några fick råsocker på och några fick utan, allt enligt gästernas önskemål! (utom pappa som ville ha socker på, men inte fick för mamma :) )


 

Färdig dessert precis utplockad från ugnen!


Se dock till att desserterna svalnat något innan grädden hälls på, stor risk för bortsmältning annars!


I skrivande stund så ligger ett bröd på jäsning här hemma i köket, i vår alldeles nyköpta 50 år gamla assistent! Så nytt inlägg kommer inom kort!



Av Klara - 19 mars 2012 13:00

Slurp! Finns det någon godare dessert? Men vilken av dem är det nu som är Creme Brulée? Och vad är Creme Caramel och Creme Catalana för något? Allt är gott och snarlikt, men är ändå tre helt olika desserter.


Creme Caramel har ungefär samma ingredienser som en Creme Brulée, men serveras med en karamellsås ovanpå. Såsen läggs i botten på den form man gör desserten i, och sedan vänds den upp och ner vid servering så att såsen kommer överst.

Creme Catalana är egentligen en vaniljkräm som kyls i kylskåp och sedan häller man en knäcksås ovanpå,man låter också den stelna - och sedan serveras. Mycket gott alltihop! Men jag har alltså gjort den varianten där man bränner socker ovanpå så det blir en hård krispig yta.


 

Ogräddade bruléer. Två av dem experimenterar jag med- har haft i daimchoklad i smeten. Har även ställt dem i ett vattenbad, då jag inte litar på att min ugn håller en jämn temperatur.


Leilas Creme Brulée

5 dl vispgrädde
1 dl mjölk

5 äggulor

1 dl strösocker

1 färsk vaniljstång


Sätt ugnen på 95 grader. Vispa samman grädde, äggulor och mjölk. Dela vaniljstången och skrapa ur vaniljen, blanda det med strösockret och tillsätt sedan det till smeten. Häll i portionsformar och ställ på en plåt. Låt grädda i ugnen i ca 2 timmar, ugnen får inte överstiga 100 grader. Efter gräddning, kyl dem i kylskåp, gärna över natt. Innan servering, strö på strösocker eller råsocker och bränn av med en brännare. har man inte det kan man ställa dem i ugnen med grilläge på i 250 grader.


 

Creme Bruléerna är gräddade här, men inte än kylda.


Jag har testat att med två av portionerna tillsätta daimchoklad i smeten, innan den skickades in i ugnen. Jag ville se om det blev gott, eller för rinnigt, eller rent av för sött (va, går det?).


 

Jag testar ytterligare en sak. Farinsocker på två och råsocker på två.


Jag och min sambo ville testa ytterligare en sak, nämligen vilket socker som blir godast på. De mörka på bilden har farinsocker på, och de ljusare har råsocker på. Resultatet som vi fick var att farinsockret lätt blev för bränt, vilket inte blir så gott. Däremot så var råsockret kanongott!


 

Creme Bruléerna blir brända!


Vi fick en bruléebrännare i julklapp, och är kanske inget man använder varje dag. Men nu kände vi att det var dags. Vanlig tändgas används, dock så tar gasen slut väldigt fort så var beredd att fylla på mer under tillagningen..


 

De mörka har farinsocker och de ljusa råsocker. Dessutom har en mörk och en ljus daim i sig!


Ja, fyra bruléer på två personer. Helt lagom! De med daimchokladen i blev såklart jättegoda, men både lite för rinniga och för söta. Så desserten står sig helt klart precis just som den är. Smaklig måltid!

Av Klara - 21 februari 2012 17:02

Vad skall jag annars bjuda på om inte semlor? Idag blev det detta bakverksfenomen på agendan. Jag gör ju allt från grunden såklart, och började därför med bullarna.


Jag brukar försöka göra dem relativt små då man alltid efter tre kvarts semla undrar vad man egentligen håller på med och kanske också får en liten obehagskänsla i magen. Det vill vi ju då rakt inte vara med om - därför små semlor!


 

Nygräddade semmelbullar


Min vanliga husbibel Den rutiga kokboken stod för receptet idag, och det är ju inga konstigheter alls egentligen.


75 g smör

3 dl mjölk

50 g jäst

0,5 tsk salt

1 dl socker (jajjemen)

1 ägg

0,5 tsk hjorthornssalt

ca 9 dl vetemjöl


Smält smöret och häll i mjölken. Smula jästen i en bunke och häll på den fingervarma degvätskan. Tillsätt salt, socker och ägg. Blanda hjorthornssaltet med lite av mjölet och häll i vätskan. Tillsätt sedan så mycket mjöl att degen blir genomarbetad och slät. När den släpper kanterna, låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Arbeta sedan degen smidig på mjölat bakbord och rulla till bullar, lägg dem på en plåt. Låt sedan jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.

Pensla med ägg och grädda i 5-10 minuter i 250 grader.


 

Många nygräddade bullar!


Hjorthornssalt är kanske inget du har hemma, det spelar oftast ingen roll då det har samma effekt som bikarbonat eller bakpulver. I detta recept går det alldeles utmärkt att byta hjorthornssaltet mot bakpulver, men ta den dubbla mängden mot vad som står i receptet.


Jag är en av de avskydda människorna som inte vill ha mandelmassa i min semla. Men det fina i kråksången när man bakar själv är att man kan vispa ihop en liten vaniljkräm som man kan smyga ner i sin semla när ingen ser. Vilket jag gjorde idag. Om det passar i smaken så finns det många lätta recept på nätet, det är inte alls svårt men var hela tiden med vid kastrullen då det är kokande mjölk du jobbar med!


För alla normalbegåvade människor som vill ha mandelmassa i sin semla så är det ungefär lika enkelt om inte enklare än vaniljkräm, att göra den själv. Det enda som behövs är sötmandel och socker. Koka och skala mandeln, 200 g. Blanda sedan med 200 g strösocker och kör i mixern tills det blivit en massa. Klart! (när semlan sen skall serveras skall ju mandelmassan blandas med lite av innandömet på bullen). Det finns lyxigare varianter med lite bittermandel och florsocker i också - det är bara att botanisera bland recepten.


 

Smaklig måltid!


Ordet semla kommer för övrigt från latinets simila som helt enkelt betyder finsiktat vetemjöl.

Av Klara - 6 februari 2012 15:10

Vid middag förra veckan så behövde sällskapet en del snittar innan den riktiga middagen skulle serveras, då vi var hungriga och dessutom hade en del att göra innan vi kunde sätta oss till bords.


Jag och min sambo fick en fin kokbok i julklapp, nämligen Systrarna Eisenmans Mingelmat. Mycket trevlig bok på alla sätt och vis och vi har redan lagat ur den ett flertal gånger! Även kvällen till ära så använde jag mig av recept i denna bok. Jag gjorde laxsnittar med wasabi, egna minigrissini, tomat-och mozarellasallad på tandpetare samt Gougères, som jag skall visa nedan. Nästan allt gick åt, men jag anade som sagt att folk skulle vara hungriga efter en hel arbetsdag.


Gougères är smaksatta petit-chouer. Alltså behöver man göra en sådan deg först. Grunddegen kallas pâte-à-choux och är grunden för att sedan jobba vidare och göra en dessert av den, eller fylla med goda röror, eller som i detta fall - smaksätta degen. Ordet petit-choux har jag lärt mig betyder "små kålhuvuden" just för att de färdiga läckerheterna ser ut som små kålhuvuden!


Pâte à choux-deg


75 g osaltat smör

1, 5 dl mjölk

1,5 dl vetemjöl

2 ägg

1 äggvita


Värm ugnen till 200 grader. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjölken och koka upp. Rör snabbt ner mjölet och blanda kraftigt tills smeten släpper kanterna. Ta av från plattan. Vispa degen med elvisp tills den svalnat. Tillsätt sedan äggen, ett i taget, och vispa under tiden. Tillsätt till sist äggvitan och vispa ytterligare i några minuter.


Gougères med ost och cayennepeppar


ca 100 g riven ost, tex Gruyère eller parmesan eller blanda valfritt efter vad som finns i kylen

en nypa Cayennepeppar


Blanda i detta i smeten och spritsa eller klicka ut till små bollar på en plåt.


 

Spritsar ut blivande Gougères på plåten


Strö över flingsalt om man vill. Grädda sedan genast i ugnen i 10 minuter, och tappa inte hoppet-det händer inte så mycket dessa första tio minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 20 minuter eller tills de är gyllenbruna.


 

Servera dem antingen varma eller kalla!


Mums! Självklart är de allra godast om man serverar dem varma och på en gång. Men man kan ha annat att göra i köket också när man skall laga middag!


 

Det är inte så svårt!


Det finns ju såklart flera andra smakkombinationer att smaksätta Gougèren med. Till exempel cheddarost och bacon eller curry eller varför inte lax och dill. Endast fantasin sätter gränser, så är det!

Av Klara - 30 januari 2012 16:47

Igår så hade vi fint besök av vänner här hemma. Det blev en trerätters trots att det var söndag! 75 % av oss var lediga idag, det var bara en stackare som skulle upp tidigt imorse. Men vi hoppas han tyckte det var värt det.


Själva middagen bestod av rostbiff-och pepparrotsrulle med en blomkålsmousse till, och till varmrätt bjöd vi på en klassiker, Biff Rydberg. Efterrätten stod ju jag för i vanlig ordning och det blev Björnbärspannacotta.


Receptet är en helt vanlig pannacotta, alltså med vanilj, gelatin, grädde och socker. Men innan jag hällde upp smeten i glas för att de skulle stelna, så mixade jag björnbär som jag hade ner i smeten. Och sedan in i kylen (ut på balkongen i mitt fall).


 

Pannacottan i färdigt format


Enligt det recept som jag blev inspirerad av så skulle man efter en timme göra en vit chokladblandning som man sedan skulle hälla på pannacottan och låta det stelna ytterligare i två timmar. Detta struntade jag i, jag rev endast vit choklad över pannacottan och garnerade med en björnbär i varje!


 

Riven vit choklad och ett björnbär som garnering!


Självklart gör man precis som man vill. Det som ofta är tacksamt med pannacotta och annat som skall stå kallt i t ex portionsformar är att det är klart när det väl skall serveras. Man behöver inte stå och fixa så länge innan, utan det är bara att ta fram ur kylen och servera när det vankas dessert!


 

Smaklig dessert!


På onsdag får jag besök igen, så då blir det både bakning och dessert! Får se vad jag hittar på..

Av Klara - 20 januari 2012 15:15

Ja, då är jag äntligen tillbaka på mjölbordet efter både jullov och vintersemester! Jag hade lite dåligt samvete ett tag för att jag inte bakat och uppdaterat bloggen, men så kom jag på vad jag lovade mig själv när jag startade denna blogg. Att baka och blogga om det, men inte baka bara för att kunna blogga om det! Jag har om sanningen ska fram bakat en del under julen och januari, men det är liksom sådant som jag bloggat om förr - så det är ju inte så intressant tycker jag.


Idag har jag iallafall bakat baguetter, jag fick nämligen en väldigt fin baguetteplåt i julklapp av min sambo som jag invigt. Till riktiga baguetter behövs en vetesurdeg, vilket jag som av en händelse startade i förrgår.

 

Vetesurdeg som stått och bubblat riktigt fint!

Vetesurdeg enligt Per Morberg

Steg 1

120 g vetemjöl

120 g vatten

Blnada mjöl och vatten i en burk. Lägg ett lock löst över burken och låt stå minst ett dygn. Den skall stå varmt, runt 25 grader. Det skall börja bubbla i surdegen. Börjar det inte bubbla, låt den stå ett dygn till.


Steg 2- matning av surdegen

250 g vetemjöl special

150 g vatten

Tillsätt mjölet och vattnet. Blanda väl och låt stå framme i ca 8 timmar tills det åter börjat bubbla. Ställ sedan in den i kylen. Använd en ganska stor burk, så degen reser sig. Nu är det bara att baka med den! Varje vecka måste den matas, även om den inte används.


Baguetter på Morbergs vis

360 g surdeg

490 g vetemjöl

40 g fint rågmjöl

300 g vatten

15 g salt

Väg och mät upp allt. Blanda samman allt i en bakmaskin, utom saltet. Jag som inte äger en bakmaskin (det börjar bli dags att skaffa en nu) använder bakkrokarna på elvispen. Degen skall köaras i bakmaskin i 10 minuter annars blir inte baguetterna så fluffiga som man vill ha dem! Min visp började lukta bränt efter 7 minuter (oj då!) så dagens baguetter ser lite ynkliga ut, haha! När det är 2 min kvar-tillsätt saltet och fortsätt röra. Lägg bakdug över bunken och låt vila i en timme.


 

Här började då min elvisp lukta mystiskt, :) vilket gjorde att degen blev bearnetad aaaaningen mindre än vad den borde blivit!

Efter en timme så ta upp degen, häll ut lite vatten på ett bord, lägg degen på och platta ut den. Vik sedan in alla sidor mot mitten och lägg tillbaka degen i bunken och låt vila ytterligare en timme.

 


Ta upp degen och dela den på ett mjölat bord till tre eller fyra delar. Rulla dem till baguetter. Har man ingen fin baguetteplåt som jag :) så kan man rulla handdukar och lägga på sidorna om baguetterna så det inte plattas ut. Låt jäsa till dubbel storlek i ca 1,5 till 2 timmar.


Sätt ugnen på 225 grader. Ställ in baguetterna och häll en skopa vatten i botten av ugnen för att få ånga i ugnen - det ger brödern en fin yta. Grädda i 10 minuter, och öppna inte under dessa minuter för att riskera att släppa ut någon ånga. Sänk sedan temperaturen till 125 grader och öppna luckan en kort stund för att snabbt få ner värmen samt för att släppa ut lite ånga. Grädda i ytterligare 15-20 minuter. Låt sedan svalna utan bakduk på galler.

 

Här är baguetterna precis innan de skall in i ugnen, dvs ogräddade. De såg exakt likadana ut när de kom ut ur ugnen 20 min senare.. Nytt försök kommer när jag skaffat mig den där jädrans bakmaskinen.

Ja, som jag sa saknar jag ju en bakmaskin så mina baguetter blev faktiskt till och med fånigt små och inte jättefluffiga - men faktiskt goda! Rekomenderas med en god brie i äkta french style eller varför inte lite cream cheese med en god smak! Mums!

Vi ses igen, och tack ni som läser min blogg! Det inspirerar mig att skriva mer!

Av Klara - 19 december 2011 19:48

Chokladkolan har jag nu äntligen kokat! (som mina syskon tjajat). Jag lärde mig den här kolan när jag jobbade på en förskola för några år sedan. De har varje höst en basar där alla barn får göra saker som säljs i olika stånd. Där säljs det även små påsar med denna kola till allas fötjusning. Dock var det de stackars fröknarna som fick stå och koka sats efter sats med kola för att det skulle räcka till alla sugna barn (läs föräldrar!)


 

Kola på spisen!

Kolan är mycket enkel att göra, det enda som är viktigt är att den skall kokas i exakt sju minuter. Annars blir det bökigt när man skall försöka dela dem och slå in dem i papper.


Klaras chokladkola efter dagisreceptet

110 g margarin
2 dl socker
1 dl sirap
4 msk kakao


Blanda allt i en kastrull, koka i sju minuter. Häll upp på bakplåtspapper och låt stelna. Skär i bitar och slå in i papper.


 

Kola på stelning

Ja det var alles med kolan. Svårare än så är det inte. Det som är tidskrävande är att man sen skall dela skiten och sitta och vika in vareeeeenda bit i ett smörpapper. :) Men värmer man lite glögg och sätter på en julskiva så blir det ganska mysigt! Dessutom väldigt uppskattat, jag har till exempel lyckas att skapa ett allvarligt beroende av denna kola hos min familj till varje julafton - har jag inte bakat den vet jag knappt om jag får vara med!

 
Så här fint kan man göra med det man bakar! Kolorna syns i den bakre burken..

Jag har bakat vörtbröd också. Otroligt gott och blir ju oemotståndligt med en bit ljummen julskinka på! Jag gör mitt recept efter en bok som heter VInterkalas av en kock som heter Hannu Sarenström. Jättehärlig bok, med allt från sill till julgodis. Hans melodi är dessutom att göra saker från början och inte fuska och ha i en massa skräp, och det gillar både jag och min sambo (som står för sillen!) Detta är helt och hållet Hannus recept..


Vörtbröd, 3 jullimpor

75 g smör
2 flaskor lättöl à 33 cl
100 g jäst
1 påse vörtmix
1 dl mörk sirap
2 krm malen ingefära
1 krm malda pomeransskal
1 krm malda kryddnejlikor
1 dl russin (det hoppar jag över, för jag tycker inte om russin i bröd!)
2 l rågsikt

Smält smöret och häll i ölet. Få den fingervarm. Smula ned jästen och tillsätt vört, sirap, salt, kryddor och russin. Arbeta in så mycket mjöl att degen blir smidig och blank. Jäs under duk i 40-60 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den jämn och forma tre släta limpor som placeras i tre smorda 1,5 l formar. Jäs limporna övertäckta på varm plats i 45-60 minuter. Grädda sedan bröden i 50-60 minuter i 175 grader. Pensla med lite ljummet vatten blandat med sirap före och efter gräddning.

Tyvärr har jag ingen bild på dessa mumsiga bröd då de frystes in innan jag kom på att jag borde ha fotograferat dem till bloggen. Jaja, kommer ni hem hit får ni smaka på det istället! Jag hoppas mamma min låter det finnas på julbordet också..

 
Mitt köksfönster önskar God Jul!

Av Klara - 13 december 2011 17:45

Idag blev det äntligen lussebullar gjorda. Jag kallar dem just lussebullar -och inte på grund av dålig svenska - utan därför att jag gjort bullar av degen. Lussekatterna får vänta till nästa omgång saffransdeg. Den här degen är lite spännande dock. Jag och min sambo var i Budapest för en månad sedan och jag köpte då saffran på deras stora marknad i stan. Den var förvånansvårt och oroväckande billig, så vi får se hur mycket saffran det egentligen smakar. Färgen ser okej ut, men det är smaken som är viktigast. Jag är till råga på allt förkyld så mina smaklökar är inte som de skall! Sambon får uttala sig efter smakprov..


Jag har följt Arlas recept idag, mycket för att jag tycker om att ha Kesella i degen - bullarna blir lite saftigare då. Jag har även bytt ut hälften av mjölken mot grädde. Får se om det gör någon skillnad!


 

Kan nu meddela efter baket och efter att min sambo smakat att de smakar INTE ETT DUGG saffran. Suck. Jag är inte jätteförvånad dock.. Bara lite sur över att ha slösat massa råvaror och utan mumsigt resultat. Jaja.. man måste misslyckas ibland också, haha! Det syns för övrigt på färgen här ovan att det mest ser ut som vanliga vetebullar, vilket de smakade som också. Själva bullarna blev bra som bakverk, saftiga och fina, men mycket snopet med avsaknaden av saffran..


men jag gjorde knäck också för att pigga upp mig igen! Och de smakar knäck, så det så! Pilligt som tusan men värt det!


 

Förberett samtliga knäckformar för fyllning!

Jag kokar 2 dl socker, 2 dl ljus sirap, 50 g smör samt 2 dl vispgrädde. Koka länge på plattan, och var noggrann när du gör kulprovet! Är den för mjuk har du kladdig knäck hela julen, och det vill vi ju rakt inte ha. Jag brukar använda två teskedar sedan när jag häller knäcken i formarna.

 
Färdig knäck som står och svalnar!

Sen passade jag på att göra Leilas saffransskorpor också (med ordentlig saffran denna gång). Såg ett av hennes julprogram och blev inspirerad. Och de blev verkligen kanongoda, toppen att ge bort i en liten burk till någon man tycker om!


 
Skorpdeg som väntar på att åka in i ugnen!


Detta recept kan jag varmt rekomendera, då det var enkelt att göra och ett supergott resultat! Receptet finner du enklast på www.recept.nu där Leilas alla recept finns.


 
Färdiga saffransskorpor!


En trevlig lucia på er! Snart kommer det mer sött här, har ett till inlägg som bara ligger och väntar :)



Glad lucia! 

Ovido - Quiz & Flashcards