Klara bakar

Senaste inläggen

Av Klara - 28 november 2011 19:41

Ja, nu drar det igång. December är snart här och det första adventsljuset har redan tänts! Dessa tider är ju alla bakares och matlagares, och alla andra fantasters stora högtid. Alla frossar i de fantastiska kryddor och maträtter som hör julen till. Så även jag såklart! Jag börjar lite smygande med ett recept på pepparkakor som hör till kapitlet den enkla varianten. Man gör en deg på nolltid och sedan trycks de ut från små bollar till runda kakor på plåten. Bara att lägga i en vacker burk när de är klara, och kanske ge bort i present om du av en händelse skall på adventsfika någon gång snart?


 

Pepparkakor som väntar på att bli "uttryckta" på plåten till just kakor!


Ja, jag vet det ser inte klokt ut! Men det var enklast att rulla alla kakor först innan jag tryckte ut dem på plåten. Receptet kommer nedan, så förstår ni vad jag pratar om. Receptet hittade jag på nätet av en slump när jag letade annan inspiration.

Mirakelgoda pepparkakor
av "Husmorsorna" från Förkväll

200 g rårörsocker, ekologiskt
225 g smör, rumsvarmt
1 ägg
2 tsk bikarbonat
1 msk sirap
3 tsk kardemumma
3 tsk kanel
7 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 225 grader. Rör ihop sockret och smöret till en fluffig smet. Rör ihop ägget och bikarbonatet för sig. Blanda sedan ihop allt med allt till den deg. Den blir lite som en sconesdeg. Rulla ihop till små bollar och tryck ut till kakor på plåtar. Kakorna kommer gå sönder i kanterna så det är ingen idé att försöka forma något av kakorna! Sätt in i ugnen i ca 5 minuter, ta ut dem när de har fått färg.

 
Här är det precis uttryckta kakor som skall in i ugnen.

Tänk på att trycka ut dem så pass mycket att de verkligen blir tunna. Mina första tre kakor blev alldeles för tjocka, och då blir de aldrig riktigt hårda. (De syns inte här, för de slängdes).Det var ett bra recept, dock var mjöl och socker utskrivna i gram vilket är värdelöst om man kanske saknar en köksvåg. Så, jag skrev om det i dl till er som vill prova på receptet.


 
Färdiga pepparkakor att bjuda på!

Pepparkakorna blev kanongoda! Kan verkligen rekomendera att göra dem hemma. Det var en lätt deg att göra och tog kort tid, men ett tips är att ställa fram smöret i tid - allt blir mycket lättare sen när det verkligen är mjukt. Lite tidskrävande är det ju sen när alla bollar skall tryckas ut på plåtarna, men vad tusan - det är alltid lite pyssel när man gör pepparkakor!

Vi ses snart igen, nästa gång tror jag det blir lussekatter i olika former. Det saknas fortfarande här hemma i frysen (annars saknar inte frysen så mycket, proppfull..suck..)

Glad advent mina vänner och tack för att ni läser, jag blir så glad!


Av Klara - 21 november 2011 20:22

Jag är tillbaka. Efter några veckors frånvaro av bakning både här på bloggen och i min frys så har jag äntligen bakat igen. Dock inte så avancerad bakning! Så kvällen till ära med lite te och mys så har jag bakat enkla chokladmuffins, och som jag alltid har - med några minimarshmallows i botten.


Många muffinsrecept är som små kladdkakor och alla hoppar högt av förtjusning. Jag måste dock erkänna att jag ibland har lite svårt för den här "tunga" chokladen som det ibland kan bli. Därför valde jag idag ett recept som egentligen är sockerkaka, men med ändringen kakao i och hälla i småformar. Resulatet blir en lite lättare muffins.


 

En plåt chokladmuffins. Marshmallowsen ligger i botten så de syns inte!


Jag brukar alltid använda både formar och muffinsplåt. Om jag bara använder formar så flyter degen ut och de blir alldeles platta. fortfarande lika gott såklart, men det ser inte lika roligt ut. Och använder jag bara plåten, då blir det ett jäkla diskande även om det är teflon. Så dubbelt upp är bäst!

Receptet jag har använt är mitt eget och ser ut så här:

50 g smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
valfri mängd äkta vanilj
4 msk kakao
1 dl mjölk
minimarshmallows eller annat mumsigt (tex Daim eller Dumlekolor, blir inte heller äckligt)

Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda samman alla torra ingredienser och häll sedan i äggsmeten. Tillsätt smör och mjölk. Förbered formar med valfritt godis i om man vill ha. In i ugnen 175 grader i ca 20 minuter. Servera!

 
En kopp te till denna så blir kvällen bra!

Snart vankas det ju advent och juletider. Jag har redan börjat plocka fram de gamla hederliga recepten samt att jag spanat in några nya spännande! Av tradition så bakar jag förutom lussebullar och pepparkakor även min egen julkola, den kan vi inte vara utan!

Av Klara - 7 november 2011 00:05

Att byta jobb tar på krafterna, har inte hunnit baka denna vecka alls :( Men jag har köpt pepparkaksformar idag för framtida bruk, så jag har svårt att bärga mig till juletider!


Har lovat en vän att baka smaskiga cupcakes, så det blir det nog nästa gång. Håll till godo ni fina vänner som faktiskt läser min blogg!

Av Klara - 30 oktober 2011 20:12

När man byter jobb måste man baka till sina gamla kollegor. Framför allt om man har fått för sig att ha en bakblogg, då måste man verkligen baka! Då det florerar ganska så mycket söta bakverk på jobbet så kom jag på idén att bjuda på frukost istället, som var mycket uppskattat!


Jag bakade dels min snabba limpa som jag bloggat om tidigare, sedan bakade jag även tekakor!


 

Tekakor och snabba limpan!


Tekakorna görs enligt receptet med vetekli. Jag byter ut det mot kruskakli som är ett mer fiberrikt vetekli. Men man får göra precis som man vill.


Rutiga kokbokens tekakor


100 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

1 tsk salt

1 tsk socker

2 dl vetekli

ca 1,2 l vetemjöl


Smält smöret och häll i mjölken. Smula jästen i en bunke, värm degspadet till fingervärme och häll över jästen. Tillsätt salt, socker, vetekli samt vetemjöl. Tillsätt så mycket mjöl så att degen släpper bunken. Arbeta antingen för hand, eller i bakmaskin. Låt jäsa under duk på dragfri plats till dubbel storlek (ca 30 min). Arbeta sedan degen och kavla ut/skär upp den i valfri storlek på bullar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och låt återigen jäsa till dubbel storlek. Grädda i ugnen i 225 grader, ca 15 minuter.


Detta recept blir 15 bullar enligt bokens storlek på tekakorna. Jag fick nu senast 12 kakor, så det beror ju helt på hur stora frukostmackor man vill ha!


 

Bakning!



Igår hade vi även mina syskon och deras fina respektiven på besök. Då bjöds det på sufflé till dessert! Som jag höll på att förstöra totalt, haha! Receptet är nämligen så att man skall dela på äggulor och äggvitor (sjuka mängder för övrigt). Och sedan skulle äggvitorna stå och vila, medan man gör en kräm på äggulorna och lite annat. Problemet är bara att jag gör en kräm på äggvitorna istället för äggulorna och upptäcker inte mitt misstag förrän 10 minuter innan suffléerna skall serveras då jag skall vispa äggvitan till en maräng - och då ser att jag bara har äggulor i kylen! Men ingen panik nu. Jag skrapade ihop de sista råvarorna vi hade i kylen, och fick göra om alltihopa! Och..


 

..det blev suffléer trots allt!


Detta är en dessert som skall serveras a la minute, då suffléerna reser sig flera centimeter i ugnen men sedan snabbt sjunker så fort man tar ut dem.


De serverades med en havtornssås, som gjordes med havtorn blandat med lite vatten, socker och sirap i en kastrull. Om jag minns rätt, redde vi den lite med maizena för att få den lite mer trögflytande.

 

Det blev sufflé tillslut!


De blev goda, och allt slit innan var som bortblåst! Bakning är härligt :)



Av Klara - 21 oktober 2011 15:07

Men oj. jag har varken hunnit baka eller blogga.. Därför lägger jag upp en smarrig bild på vad jag bakade i helgen, nämligen Pavlovatårta. Hade eminent finbesök och var tvungen att lite sjöraskt leverera en dessert.


Pavlovan görs genom en marängbotten, alltså det enklaste marängreceptet som går att hitta, och så in i ugnen i över en timme. Ta ut, bred på vispad grädde och färska bär! Kan inte bli bättre! Detta är ju en sommardessert så det förslår, men man får längta tillbaka lite..


  Pavlovatårta med färska hallon och jordgubbar


Pavlovatårta
4 äggvitor
1 tsk ättikssprit
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker (eller äkta vanilj, hellre)
1 tsk Maizenamjöl

Värm ugnen till 150 grader. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd ner ättiskspriten. Blanda torrvarorna och vänd försiktigt ner i äggvitan. Bred ut på bakplåtspapper till "tårtstorlek" och grädda i nedre delen av ugnen i ca 75 min.

Vispa grädde och bred ut på marängen, strö på färska valfria bär och servera!

  Mums!

Ska baka nu, för jag är ledig idag! Ska dessutom byta jobb snart, så jag bör väl bjuda mina fina kollegor på någon form av bakverk innan jag lämnar..


Måste bara visa en bild på ett bakverk jag blev bjuden på av min sambo en regnig kväll för ett tag sedan! Mums igen!


  Kladdkaka med topping och minimarshmallows

Av Klara - 13 oktober 2011 14:15

Ja, fortfarande med köket fullt av äpplen så måste jag fortsätta vara kreativ! Igår kväll blev det därför Fyriskaka till min käraste, i en mycket passande hjärtform såklart för övrigt!


Min mamma har alltid bakat fyriskaka, men hade inte receptet i huvudet igår när jag ringde henne. Dock så är ju denna kaka galet enkel kom jag på efter en stund och arbetade enligt eget huvud. Äppelsockerkaka som den också kallas, skvallrar om hur enkel den är att göra. Gör en sockerkaka efter behag, på med skivade äpplen samt socker och kanel. In i ugnen och sedan mums!


Detta recept använde jag mig av igår.


Fyriskaka


125 g smör

1,5 dl socker

2 ägg

2,5 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

2 msk mjölk

ca 3 äpplen

kanel

socker


Smält smör och låt det svalna. Blanda socker och det avsvalnade smöret i en bunke. Rör i ett ägg i taget, och vispa sedan alltsammans pösigt med elvisp. Vänd i mjöl, bakpulver samt mjölken. Häll i smörad och bröad form. Skala och skiva äpplen tunt. Tryck ner dem en bit i smeten, strö över socker samt kanel. Grädda i ugnen, den nedre delen, i 175 grader i 30-40 min.


  Fyriskaka till efterrätt!

Vi rörde ihop en vaniljsås igår när kakan var klar (Per Mobergs recept), och njöt sedan med en kopp te!


  Mums!


Måste också visa en bild på det nya äppelmustprojektet som flyttat in i köket! Vi hade ju en liten sats som stod i en kastrull förra veckan. Efter sex dagar så silade vi av den, och tillsatte lite socker. Den blev god, men något söt tyckte vi - så nästa gång kan vi vara riktigt snåla på sockret (och det är ju bra).


Nu har vi som sagt slagit på stora trumman, och jag tror det finns plan på både äppelglögg, äppelmust och annat äppligt med denna!


  Monsterdamejang med äpplen i!

Av Klara - 10 oktober 2011 13:00

Man måste ju ta tag i äpplena så de inte hinner bli gamla där de står i köket - plockade för att användas! Förutom musten som vi startade upp i förra veckan (den står fortfarande och mustar sig), så har jag därför gjort äppeljuice samt äppelmarmelad.


Man kan lämna in sina äpplen till små musterier som pressar äpplena och gör äppeljuice åt dig som man sedan kan frysa in och spara till bättre tider. I år hade vi inte riktigt så mycket äpplen att det skulle vara värt det, däremot har jag lånat min mors råsaftscentrifug som levererar precis lika bra! Tar lite längre tid bara, och inte samma kvantiteter förstås.


  Jag gör äppeljuice


Jag har helt enkelt skivat äpplen och tagit bort kärnhusen, sedan lagt dem i centrifugen och vips får man äppeljuice. Dock blir det ett hårt "skum" överst som man får ta bort med en sked samt att den bör silas genom en silduk då den är lite för grumlig till en början.


Och det här med silduk var för övrigt ett kapitel för sig.. Vi båda har jagat genom hela stan då denna omoderna pryl är SLUT överallt. Det är tydligen på tapeten igen att safta och sylta! Hittade tillsut en på Claes Olsson, det var deras sista.. puh.


  Här är min fantastiska lösning för att få upp silduken lite så juicen kan rinna ner i bunken!


Efter denna silning så hade jag i lite citronsyra, och sen klart! Jag har buteljerat dem och hittills är allt uppfrucket av oss och vänner samt kollegor så jag har inget att frysa in än och spara till bättre tider! men jag skall nog göra några flaskor till, har en del äpplen kvar..


Jag har även provat att göra äppelmarmelad, jag fick smaka en väns fantastiska äppelmarmelad för några veckor sedan och har sedan dess längtat efter att få koka den! Nu är det gjort.. Min vän Eva som hade gjort marmeladen, kom dock inte ihåg proportionerna när hon gav mig receptet så jag improviserade lite. Resultatet blev fantastiskt gott om än lite rinnigt. Men men, nästa gång kommer den bli fantastisk på alla sätt och vis!


Evas äppelmarmelad


Äpplen, skalade, skivade samt urkärnade

Syltsocker

Kanel

Koka äpplena med lite vatten så det blir mos. I med socker samt kanel, häll upp på burkar och njut!


Jag tog vanligt socker samt pektin istället för syltsocker. Våga samaka under tillagningen, det är inte så mycket som kan gå fel! Det som jag tror gjorde marmeladen lite rinning, var att jag hade för mycket vatten i början när jag gjorde moset. men men, det må vara hänt, den var mycket god ändå!


  Två flaskor äppeljuice samt fyra burkar äppelmarmelad klara.


Musten som fortfarande står och jäser skall vi ta hand om idag. Den smakar redan gudomligt gott! Återkommer med mer om den..







Av Klara - 6 oktober 2011 11:30

När hösten faller på brukar vi sucka av vemod då mörkret snart är över oss. Men det finns så mycket härligheter med hösten som vi inte får sucka förbi. Bland annat alla äpplen! Denna frukt kan man ju göra oändliga saker med, OM man kommer ihåg att plocka dem i tid och faktiskt tar sig tid att göra något med dem. Jag har tur att ha mina föräldrar inom räckhåll och som dessutom har fyra fina äppelträd på tomten!


  Mina föräldrars äppelträd. Två av dem är Åkeröäpplen, en sort minns jag inte vad den heter, och en sort är det ingen av oss som vet vad det är :)


Mest fallfrukt brukar jag plocka, då de är så fina. Dessutom är det mycket smidigare, för de äpplen som växer i träden fortfarande växer så himla högt upp att jag inte når den ens med äppelplockaren. Så, fallfrukten är ett mycket bättre alternativ. Varje år gör jag dock misstaget att bara koka mos på alla äpplen, och har nu så mycket äppelmos i frysen att jag klarar mig ett halvt decenium. Inget mer mos-kokande med andra ord. I år gör jag allt annat jag kan komma på!

  Fallfrukt

Jag och min sambo har därför startat en äppelmustsats i köket! Den står nu och jäser för fullt (hoppas vi), och blir klar på söndag (hoppas vi)! det vi har gjort är:

Äppelmust

3 l skivade äpplen
ca 4 l vatten
citronsyra
Koka upp allt, och när det svalnat tillsätt konserveringsmedel (t ex Artamon).
Låt stå i 5 dagar, rör om några gånger om dagen. Täck gärna med en duk så inte flugorna kommer åt.
När det är klart så sila genom silduk och tappa på flaska.

Vi är ju mitt i denna process nu, så vi återkommer med resultatet!

  Äppelmust på gång

När jag har tid så skall jag göra marmeladen jag berättade om, samt att göra vanlig äppeljuice i en råsaftscentrifug! Skall bara få tag i en silduk först så jag kan sila den.. och det verkar som om silduk är hårdvaluta just nu - det är nämligen slut i varenda butik jag letat i! Får låna mammas tror jag..

  Äppelmust på jäsning under duk.

Ut å plocka äpplen nu, innan de blir dåliga!

Ovido - Quiz & Flashcards